Νιώθετε ότι η καριέρα σας είναι σαν ένα παλιό σακάκι, το οποίο είναι ραμμένο για μια παλιότερη εκδοχή του εαυτού σας; Ίσως δεν νιώθατε ποτέ άνετα με αυτό και απλά θέλατε να προσαρμοστείτε;
Τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο μιας νέας σειράς των Financial Times, έχω ακολουθήσει πέντε ανθρώπους που άλλαξαν καριέρα, αναζητώντας έναν νέο εργασιακό βίο που ταιριάζει με το πώς είναι τώρα. Ο νεότερος είναι 33, ο μεγαλύτερος 51. Για παράδειγμα, μια πρώην trader συναλλάγματος, εκπαιδεύεται για να γίνει σχεδιαστής κουστουμιών. Μια νοικοκυρά έγινε δικηγόρος του City.
Και οι πέντε επιβεβαιώνουν πόσο παράδοξο είναι να αποφασίζεις για μια καριέρα όταν είσαι είκοσι και να συνεχίζεις αυτή την πορεία μέχρι την ημέρα που θα πάρεις σύνταξη, αν ποτέ φτάσει αυτή η ημέρα. Οι προτεραιότητες αλλάζουν, το ίδιο και τα γούστα (το ξέρω καλά αυτό, στα 21 είχα μαλλί μπούκλα).
Θα συνεχίσω να παρακολουθώ την πρόοδο τους μέχρι τον Ιούλιο. Αλλά για την ώρα, σας παρουσιάζω έξι πράγματα που έχω ήδη μάθει από αυτούς (με μια μικρή βοήθεια από το βιβλίο της Herminia Ibarra, Working Identity: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career) τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν, αν θέλετε να βρείτε μια νέα επαγγελματική ζωή που θα σας ταιριάζει:
Μιλήστε με άλλους ανθρώπους- αλλά όχι στους λάθος ανθρώπους. Οι συνάδελφοι μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Μπορεί να πουν ότι όσο άσχημα και αν είναι εδώ, είναι πολύ χειρότερα εκεί έξω. Όλα αυτά έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αυτούς. Η αποχώρηση σας θα αναγκάσει τους συναδέλφους σας να επαναξιολογήσουν την επαγγελματική τους ζωή. Είναι παρόμοιο με ένα παντρεμένο ζευγάρι που ανακοινώνει ότι θα πάρει διαζύγιο, προκαλώντας άγχος χωρισμού στους φίλους τους.
Αποφύγετε τους συμβούλους πρόσληψης, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σας βάλουν σε ένα ρόλο πολύ παρόμοιο με αυτόν που βρίσκεστε. Αντίθετα, βρείτε ανθρώπους έξω από τους συνηθισμένους εργασιακούς σας κύκλους και παρακολουθήστε διαλέξεις και εκδηλώσεις. Μιλήστε με ανθρώπους διάφορων ηλικιών.
Τα πράγματα αυτά μπορεί να είναι πιο εύκολα από ότι θυμάστε, τα όρια μεταξύ των γενεών είναι όλο και πιο δυσδιάκριτα. Ο Judge Jules, ο DJ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής (που έγινε δικηγόρος), μου είπε για το πόσο άβολα ένιωθε στα 18 του όταν ο πατέρας του ερχόταν στα σετ του. Τώρα, λέει πως οι σαραντάρηδες δεν θα έδειχναν εκτός τόπου. (Τουλάχιστον αυτό ήταν που έλεγε στον εαυτό του).
Να κάνετε επίμονες ερωτήσεις σε άλλους για τις δουλειές τους, όπως έκανε σε προγραμματιστές ο Anthony Rondinone, ο πρώην σύμβουλος πρόσληψης, προτού ξεκινήσει τα σεμινάρια συγγραφής κώδικα. Τους ρωτούσε για την καθημερινότητα, τα θετικά και τα αρνητικά της. Συνήθως οι περισσότεροι είναι πολύ πρόθυμοι να απαντήσουν. Άλλωστε, εκτός και αν είστε ποδοσφαιριστής ή αστέρι του Χόλιγουντ, πολύ λίγοι ενδιαφέρονται για την καθημερινότητα της δουλειάς σας.
Να είστε έτοιμοι να πειραματιστείτε
Μπορείτε να παρακολουθήσετε βραδινά σεμινάρια, σαν την Reny Morsch, η οποία στρίμωξε μαθήματα για τον σχεδιασμό κοστουμιών στο βαρύ ωράριο που είχε στον χρηματοοικονομικό τομέα; Ή μήπως να παρακολουθήστε κάποιον καθώς κάνει τη δουλειά του; Οργανισμοί όπως το ViewVo μπορούν να κανονίσουν κάτι τέτοιο.
Η οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για να δοκιμάσετε νέους τύπους εργασίας αντί να δεσμευτείτε σε μια διαφορετική πλήρους απασχόληση καριέρα.
Να καταλάβετε ότι θα πάρει χρόνο
Σε κάποιους η έμπνευση έρχεται σαν ένα χτύπημα κεραυνού. Στους περισσότερους έρχεται με βασανιστικό τρόπο. Μια αλλαγή καριέρας μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο και να σας φέρει αντιμέτωπους με προβλήματα και πισωγυρίσματα.
Κάντε ένα οικονομικό σχέδιο
Να είστε ρεαλιστές για το πόσα χρήματα χρειάζεται για να ζήσετε μέχρι να κάνετε την αλλαγή. Εξοικονομήστε αρκετά για να έχετε στις δύσκολες στιγμές.
Ξεπεράστε τον εαυτό σας…
Μια αλλαγή καριέρας μπορεί να σας στείλει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Έχετε πολλά να δώσετε: η εμπειρία που αποκτήσατε αλλού έχει ανυπολόγιστη αξία. Αλλά και πολλά να μάθετε.
Αυτή δεν είναι μια απλώς δύσκολη προσαρμογή για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα τον Richard Alderson, τον ιδρυτή της Careershifters, έναν οργανισμό που βοηθάει επαγγελματίες να αλλάξουν πορεία, να λέει πως οι εικοσάχρονοι μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για το κύρος από ότι οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες. Αυτοί που προσαρμόζονται καλύτερα είναι εκείνοι που δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το κύρος.
…. αλλά μην υποτιμήσετε τον εαυτό σας
Οι πέντε επαγγελματίες που παρακολούθησαν οι FT ανακάλυψαν με έκπληξη ότι οι δεξιότητες τους είναι πολύτιμες. Αναμένω να δω αν η νέα επαγγελματική τους περιβολή θα συνεχίσει να τους κάνει.
Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr