Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιδείξουν τη δέσμευση τους στην δημοκρατία και στο κράτος δικαίου για να ενταχθούν στην Ε.Ε., προειδοποίησε ο Γιοχάνες Χαν, ο υπεύθυνος του μπλοκ για τη διεύρυνση.
Οι δηλώσεις του κ. Χαν έγιναν λίγες ώρες προτού οι ηγέτες της Ε.Ε., που είχαν συγκεντρωθεί για να υπογραμμίσου την δέσμευση τους στην ταραχώδη περιοχή, εγκρίνουν σχέδιο για την δημιουργία ενόςενιαίου οικονομικού χώρου στις περιοχές αυτές. Οι Βρυξέλλες θέλουν να αντιμετωπίσουν την διπλή απειλή της δημοκρατικής διολίσθησης και της αστάθειας με την υπόσχεση των επενδύσεων και της ένταξης στην Ε.Ε.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι παρατηρητές αμφισβητούν την διάθεση του μπλοκ για περαιτέρω διεύρυνση σε μια στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ένωση. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες έχουν κρούσει τον κώδων του κινδύνου για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο κράτη μέλη.
«Θα θέλαμε να δούμε διαβεβαιώσεις, εγγυήσεις και συμπεριφορά που να δείχνει ότι έχουν εισπνεύσει τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο κ. Χαν στην Τριέστη. «Αυτό είναι επίσης κάτι που θα αξιολογηθεί από τα κράτη μέλη».
«Υπάρχει μια ισχυρή και ξεκάθαρη δέσμευση στην ένταξη στην Ε.Ε., αλλά βασίζεται σε αρετές. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποδώσουν, δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για την ένταξη. Είναι δικό τους θέμα» πρόσθεσε.
Η σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιείται εν μέσω διμερών συγκρούσεων μεταξύ των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ανησυχιών για αυταρχικές τάσεις και φόβων ότι η Ρωσία θρέφει την αστάθεια στα Βαλκάνια για να υπονομεύσει την επιρροή της Δύσης.
Οι πρωτεύουσες της Ε.Ε. έχουν θορυβηθεί από τις πολιτικές κρίσεις που συχνά οδήγησαν σε βίαια γεγονότα, όπως την επίθεση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Απρίλιο, που είχε σαν στόχο να αποτραπεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.
«Έχει σημάνει συναγερμός» δήλωσε η Ναταλί Τότσι, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali και σύμβουλος της Φεντερίκα Μογκερίνι, της Ύπατη Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι κρίσεις έχουν ανεβάσει την περιοχή στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε. για την ασφάλεια, σημείωσε η κα. Τότσι. Έχουν επίσης δημιουργήσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. εγγυάται αυτόματα την δημοκρατία και την συμφιλίωση.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι μεταξύ αυτών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο την Τετάρτη, η οποία είναι μέρος της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου για την ενθάρρυνση της προόδου στην πρόσβαση. Αξιωματούχοι ανέφεραν πως η παρουσίας τους είχε σαν στόχο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η Μόσχα κατηγορείται – μεταξύ άλλων και από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι – για εκμετάλλευση της αστάθειας στα Βαλκάνια με στόχο την υπονόμευση της επιρροής της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου λένε πως τον Οκτώβριο αποτράπηκε πραξικόπημα που οργανώθηκε από τη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για τη διαχείριση της κρίσης στην ΠΓΔΜ από τη Δύση.
«Η παρουσία των ηγετών της Ε.Ε. εδώ υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος. «Είναι επίσης έναν αντίδοτο στις παρεμβάσεις άλλων στην περιοχή, ειδικά της Ρωσίας».
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ετοιμάζονται στη σύνοδο να ανακοινώσουν νέες χρηματοδοτήσεις για επιχειρηματικά δάνεια, μεταφορές και υποδομές στην ενέργεια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν την πρόταση για ένα κοινό οικονομικό χώρο στην περιοχή, απομακρύνοντας τα εμπόδια και αυξάνοντας τις πιθανότητες τους να ενταχθούν στο μπλοκ. Το σχέδιο θα δημιουργήσει ως και 80.000 θέσεις εργασίας ως το 2023, σύμφωνα με τον κ. Χαν.
Αλλά υπάρχουν εμπόδια: οι κυβερνήσεις δεν έχουν αποσύρει ακόμα όλα τα εμπόδια για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στην περιοχή, ενώ η Σερβία έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από τότε που διαχωρίστηκε μονομερώς το 2008. Το Κόσοβο έχει αποκλείσει μια βαθύτερη τελωνειακή ένωση, επικαλούμενη την εξάρτηση της κυβέρνησης από τα τελωνειακά έσοδα. Η περιοχή είναι μέρος της Συµφωνία για τη Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών Κεντρικής Ευρώπη από το 2007.
Ο κ. Χαν αναγνώρισε επίσης τις δυσκολίες της Ε.Ε. με τη δική της εσωτερική συζήτηση για το κράτος δικαίου, λέγοντας πως οι ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Πολωνία και στην Ουγγαρία έχουν κάνει πιο δύσκολη την επιμονή σε καθαρές «ευρωπαϊκές αξίες» στις ενταξιακές συνομιλίες με υποψήφιες χώρες.
«Δεν είναι πάντα εύκολο για εμένα να πιέζω για κάτι που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί μεταξύ μας» σημείωσε. «Η εμπειρία είναι ο λόγος που τώρα είμαστε πιο σκληροί και πιο επίμονοι σε αυτά τα ζητήματα» τόνισε.
Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr