FT: Διπλή αυτοκτονία το «hard Brexit»

Στο «μικροσκόπιο» δημοσιεύματος των Financial Times τίθεται η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Wolfgang Münchau σημειώνει στο άρθρο που φέρει την υπογραφή του: «θα χαρακτήριζα τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ ως αποκαρδιωτικές, αλλά όχι κρίσιμες. Είναι απελπιστικές λόγω του Brexit. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ήταν μια παγερή συνάθροιση. Αλλά η κρίση δεν είναι σοβαρή, γιατί το διαζύγιο θα είναι φιλικό» και προσθέτει:

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το πιστεύω αυτό. Ο πρώτος είναι το εθνικό συμφέρον των υπόλοιπων 27 κρατών μελών. Ο δεύτερος είναι ότι, αν και ένα hard Brexit θα έπληττε τη Βρετανία, θα έριχνε επίσης την ευρωζώνη πίσω στην κρίση. Θα ήταν μια διπλή αυτοκτονία χωρίς νόημα» και εξηγεί:

«Από τους δύο λόγους, ο πρώτος θα είναι πιο σημαντικός στην αρχή. Η κ. Μέι ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις από το Άρθρο 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να πάρουν περισσότερο από τα δύο χρόνια που προβλέπονται. Αυτό υπαινίσσεται ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις διαπραγματεύσεις πέραν των βαρετών τεχνικών λεπτομερειών. Δε θα εκπλησσόμουν αν εκείνη και οι υπουργοί της προγραμμάτιζαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις από το Άρθρο 50. Πιστεύω πως μια τέτοια στρατηγική είναι εφικτή, σε αντίθεση με την πλειονότητα των σχολιαστών» και συμπληρώνει:

«Αν ένα hard Brexit ανάγκαζε τη Βρετανία και την ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις στα εμπορεύσιμα αγαθά και να αναστείλουν το εμπόριο των περισσότερων υπηρεσιών, μεγαλύτερο θα ήταν το πλήγμα για τη Γερμανία παρά για τη Βρετανία. Αυτή τη στιγμή, είναι αλήθεια ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει περισσότερα στο σύνολο, γιατί έχει εμπορικές σχέσεις και με 26 άλλες χώρες της ΕΕ. Αλλά κάθε χώρα του μπλοκ κοιτά τη δική της θέση ξεχωριστά. Καθεμία έχει μία ψήφο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».



Exit mobile version