Χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Σε αυτό συνέβαλαν οι παρεμβάσεις που “φρέναραν” τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 19,67% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο σε σύγκριση με το 20,3% του Ιανουαρίου.
Επισημαίνεται ότι, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, ωστόσο το
ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς
χαμηλότερο από 31% που κατέγραψε τον
Ιανουάριο.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι, η τουρκική λίρα που έχασε σχεδόν το 30% της αξίας της πέρυσι, έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά από μεγάλη αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα.
Οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό 20,09% σε ετήσια βάση και 0,51% σε μηνιαία βάση.
Πηγή Πληροφοριών: Financial Times