Στα 110 δισ. ευρώ θα έχανε την επόμενη δεκαετία η Ευρώπη σε περίπτωση κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν και επιστροφής στους διασυνοριακούς ελέγχους, όπως υποστηρίζει μελέτη France Strategie.
Σύμφωνα με τη μελέτη η μείωση στον διασυνοριακό τουρισμό και στο εμπόριο από μια μόνιμη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, θα κόστιζε στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα πάνω των δέκα ετών.
Για τη Γαλλία μόνο, το κόστος θα έφτανε το 1 με 2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και τα 10 δισ. μέσα σε 10 χρόνια, που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με την μελέτη “μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων ελέγχων στα σύνορα θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% στις συναλλαγές μεταξύ των χωρών της περιοχής Schengen και θα οδηγούσε σε διαρθρωτική μείωση του εμπορίου κατά 10 ως 20%”.
Το ήμισυ του κόστους θα σχετιζόταν με την μείωση του τουρισμού, το 38% με την επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% με τα επιπλέον κόστη στις εμπορευματικές μεταφορές.
Από τις 26 χώρες της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους.