Φορολογία και έλλειμμα τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης Μακρόν

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν εξελέγη έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων της Γαλλίας, επαγγελλόμενος φορολογικές περικοπές και ευνοϊκές συνθήκες για το επιχειρείν. Παράλληλα, όμως, έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό καθήκον: να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας που του «κληροδότησαν» οι προκάτοχοί του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι και οι φόροι θα μειωθούν και το έλλειμμα. Ουσιαστικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας προειδοποιεί ότι το έλλειμμα του 2017 θα είναι υψηλότερο του αναμενομένου, στο 3,2%, έναντι πρόβλεψης για 2,8% του ΑΕΠ. Ο ευρωπαϊκός στόχος για το 3% είναι ανέφικτος, κατά τα φαινόμενα, παρότι ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται ότι θα τα καταφέρει.

O δύσκολος στόχος

Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι ότι συνδυάζει μια κυβέρνηση και λιγότερους φόρους, άρα λιγότερα έσοδα, με τη στοχευμένη μείωση ελλείμματος. Ή, πιο απλά, πώς ο Εμανουέλ Μακρόν θα ικανοποιήσει και τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες και τους Γάλλους επιχειρηματίες. Για την ώρα υπάρχει σύγχυση λόγω των αντιφατικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του υπουργού Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

Ο Εντουάρ Φιλίπ διεμήνυσε ότι θα καθυστερήσει η μείωση της φορολογίας επενδύσεων ένα ή και περισσότερα χρόνια, με τον ενιαίο συντελεστή επενδυτικών εσόδων να είναι στο 30%, η μεταρρύθμιση στη φορολογία του πλούτου, η μείωση φόρου των εταιρικών κερδών από το 33% σήμερα στο 25% και η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα περισσότερα γαλλικά νοικοκυριά.

Αυτές οι αλλαγές μετατίθενται για το 2019 ή και αργότερα, ώστε να αντισταθμιστεί η διόγκωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ. Συν τοις άλλοις, προανήγγειλε αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό δεσμεύθηκε να βάλει υψηλότερους φόρους στο ντίζελ. Και ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε λόγο για καθυστερήσεις, λίγες μέρες μετά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι φοροελαφρύνσεις θα εφαρμοσθούν, το πότε ακριβώς όμως δεν είναι γνωστό. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δημιούργησε την εντύπωση ότι στη Γαλλία τίποτα δεν αλλάζει και πάντα θα στηρίζεται σε υψηλούς φόρους. Οι επιχειρηματίες δυσαρεστήθηκαν και έσπευσαν να επικρίνουν την κυβέρνηση.

«Είναι απαράδεκτο να καθυστερήσουν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες στήριξαν με θέρμη τον Εμανουέλ Μακρόν», παρατηρεί ο Φρανσουά Λομπάρ, πρόεδρος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Τurenne Capital. Βέβαια, οι ίδιοι κύκλοι προ ημερών στη συνάντηση που είχαν με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αιξ-αν Προβάνς έδειξαν ενθουσιασμένοι. «Σήμερα, όλος ο κόσμος θαυμάζει τη Γαλλία. Η εμπιστοσύνη του σε αυτήν έχει ανανεωθεί, ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία», επισήμανε στους δημοσιογράφους ο Πατρίκ Πουαγιέν,διευθύνων σύμβουλος της Τotal. «Περιμένω από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οι Γάλλοι να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερο και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επενδύουν».

Το μομέντουμ

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε φλέγοντα για τις επιχειρήσεις θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις για τη φορολόγηση του πλούτου και των κεφαλαιακών κερδών. Παρότι αρκετοί αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την κυβέρνηση Μακρόν, επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθεί το μομέντουμ.

«Προφανώς και είναι καλύτερο να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο», επισημαίνει ο Φιλίπ Χοζ, διευθύνων σύμβουλος του γνωστού παρισινού πολυκαταστήματος Galleries Lafayette. «Εμπιστευόμαστε μεν την κυβέρνηση, αλλά διαπιστώνουμε ότι ορισμένες αλλαγές καθυστερούν αδικαιολόγητα. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοσθούν το ταχύτερο δυνατόν, αλλιώς θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».


Πηγή: Η Καθημερινή

Exit mobile version