Φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία – 222 νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές – Τι φοβούνται οι επιστήμονες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σε 222 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Κίνδυνος για νέο τσουνάμι στην Ινδονησία – Οι αρχές εκκένωσαν τις παράκτιες περιοχές

Μετά την τραγωδία στηνΙνδονησία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι. Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. «Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό», τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Antara.

Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή «Δακτύλιο της Φωτιάς», καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι, προκάλεσε ένα τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και περισσότερους από 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.

Το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι. Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο. Η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε μάλιστα έπειτα από αυτή την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε «Anak Krakatau», που σημαίνει ο «γιος του Κρακατόα».

Λέκκας: Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα – Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας

«Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας» σημειώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκαςαναφερόμενος στο τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία.Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του «η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Λέκκα έχει ως εξής:

«Το τσουνάμι που εκδηλώθηκε στον πορθμό Σούντα μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία (22-23/12) χαρακτηρίζεται από μία σπάνια σύμπλεξη γεωδυναμικών και αστρονομικών φαινομένων.

Αρχικά μία μικρή έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά κέντρα στον κόσμο, το Κρακατόα, δρομολόγησε μία υποθαλάσσια κατολίσθηση στον πυθμένα, η οποία μετέθεσε τεράστιες ποσότητες ύδατος και προκάλεσε το τσουνάμι που έπληξε τις εκατέρωθεν ακτές του πορθμού.

Το φαινόμενο ενισχύθηκε από την υψηλή στάθμη της θάλασσας λόγω παλίρροιας με παράλληλη εμφάνιση πανσέληνου. Εκτιμάται ότι το ύψος του τσουνάμι ήταν 2 μέτρα και ενισχύθηκε κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της παλίρροιας.

Η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ή καν να ενεργοποιήσει τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν έγκαιρα οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μετακινούν τεράστιους όγκους νερού στον πυθμένα της θάλασσας.

Η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι έντονες γεωδυναμικές διεργασίες στην περιοχή μπορούν να ενεργοποιήσουν τεράστιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με συνέπεια τη γένεση τσουνάμι με ύψος κύματος της τάξης των δεκάδων μέτρων. Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας».

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ στην Ινδονησία για το φονικό τσουνάμι – Δεν υπάρχουν Έλληνες στα θύματα

Τη λύπη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον λαό της Ινδονησίας και την κυβέρνηση της χώρας για το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε χθες τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το καταστροφικό τσουνάμι στηνΙνδονησία και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους. Θερμά συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στο λαό και την κυβέρνηση της Ινδονησίας» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες πολίτες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες και ότι παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τζακάρτα, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που σχηματίστηκε έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση η οποία προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, ανέρχεται στους 222, όπως μετέδωσε με νεότερο τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε τουλάχιστον 745, ενώ υπάρχουν επίσης 30 αγνοούμενοι

Γιούνκερ για το φονικό τσουνάμι: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια

Δύναμη και θάρρος εύχεται μέσω twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους κατοίκους της Ινδονησίας μετά από το φονικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή χθες και άφησε πίσω του 222 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης, γράφει ο κ. Γιούνκερ.

Δείτε το tweet:

Η στιγμή που το τσουνάμι “καταπίνει” τη σκηνή σε συναυλία στην Ινδονησία – ΒΙΝΤΕΟ

Τα κύματα που δημιουργήθηκαν από το τσουνάμι το οποίο΄έπληξε τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κατέγραψε κάμερα κινητού που αποτυπώνει την ορμή με την οποία ουσιαστικά καταπίνει ανθρώπους και σκηνή. Μόνο από αυτό το σημείο καταγράφηκαν πολλοί νεκροί και αρκετοί αγνοούμενοι.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Seventeen, που βρίσκονταν στη σκηνή την επίμαχη στιγμή, κάνει μέσω του instagram έκκληση ώστε να βρεθεί η σύζυγός του και δύο μέλη του συγκροτήματος που αγνοούνται.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τοπικό κανάλι. Το τσουνάμι έχει ήδη αφήσει πίσω του 168 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.


Exit mobile version