Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ- από ΑΑ προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings διατηρώντας σταθερό το outlook της χώρας. Αυτό προκάλεσε σύμφωνα με το www.bnnbloomberg.ca ένα ακόμη πλήγμα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που προσπαθεί να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας με αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για το συνταξιοδοτικό.
Επίσης επισημαίνεται πως η αξιολόγηση του οίκου για την πιστοληπτική ικανότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, έφερε τη Γαλλία στην ίδια βαθμίδα με χώρες όπως τη Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Γαλλίας για το 2023 και για το 2024 είναι πολύ πιο υψηλά από τον μέσο όρο που έχουν οι χώρες στην κατηγορία ΑΑ., ανέφερε μεταξύ άλλων σε σημείωμα του ο Fitch.
Τι σημαίνει η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας για τον Μακρόν
Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τον οίκο Fitch δοκιμάζει την αξιοπιστία του Μακρόν ως μεταρρυθμιστή της Οικονομίας που δεσμεύεται ότι θα μειώσει το χρέος της χώρας και ότι θα τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Σημειώνεται δε πως ο Μακρόν προσπάθησε πρόσφατα να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου μα κλείσει κάποιες τρύπες του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ,δίχασε τη Βουλή και είναι δύσκολο πλέον να έχει την αναγκαία στήριξη για να προχωρήσει σε μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως στις μελλοντικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ένα νέα αναθεωρημένο πλαίσιο για την τόνωση της απασχόλησης και ένα νομοσχέδιο για την πράσινη βιομηχανία που θα συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων αναφορικά με την κλιματική μετάβαση.
« Η πρόσφατη έγκριση της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό θα είναι συγκρατημένα θετική σε μεσο- μακροπρόθεσμη βάση και θα εξοικονομήσει δαπάνες ύψους 17,7 δισ. ευρώ ( ή 19,5 δισ. δολάρια) σε ετήσια βάση μέχρι το 2023 ( δηλαδή 0,6% του ΑΕΠ) » σημείωσε μεταξύ άλλων ο Fitch
Πάντως ο οίκος που υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας, αμφιβάλλει για το εάν η κυβέρνηση του Μακρόν θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος τη στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν σε αυτό.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε πως η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας διότι είναι απαισιόδοξη η εκτίμηση για τις προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για την πορεία χρέους της Γαλλίας συμπληρώνοντας πως ο οίκος υποεκτίμησε τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το συνταξιοδοτικό ».