Quantcast
Fitch: Ασαφές αν θα αποδώσει το QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Fitch: Ασαφές αν θα αποδώσει το QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνονται οι ανησυχίες των Ευρωπαίων επενδυτών για την εμφάνιση αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει σε νέα έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως επισημαίνει, οι Ευρωπαίοι επενδυτές διατυπώνουν μεγάλες ανησυχίες για την εμφάνιση αποπληθωρισμού, εκφράζοντας ταυτόχρονα έντονο σκεπτικισμό για το εάν μπορεί τελικώς να αποδώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Fitch, το 65% των συμμετεχόντων δηλώνει πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι υψηλός.

Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα – του Οκτωβρίου του 2014 – το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 53%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το QE της ΕΚΤ μπορεί να αναχαιτίσει την κλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων.

Όπως επαναλαμβάνει η Fitch, το βασικό της σενάριο προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα κατορθώσει να αποφύγει μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, καθώς θα ισχυροποιείται η ανάκαμψη και θα αυξάνονται οι τιμές πετρελαίου.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αρχίσει να ανακάμπτει από το επόμενο έτος, 2016.

Όμως, προσθέτει η Fitch, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι σημαντικός, γιατί λειτουργεί αρνητικά απέναντι στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και στις τράπεζές τους.

“Ακόμη παραμένει αβέβαιη η επίδραση του QE της ΕΚΤ”, σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Η έρευνα της Fitch ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει τις θέσεις επενδυτών, με συνολικά υπό διαχείριση assets που ξεπερνούν τα 8,2 τρισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.