Quantcast
Financial Times: Εύσημα για την ελληνική οικονομία - Τι λέει άρθρο για το πρόγραμμα διασώσεων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Financial Times: Εύσημα για την ελληνική οικονομία – Τι λέει άρθρο για το πρόγραμμα διασώσεων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Oι χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης το 2010 και το 2015, δηλαδή Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, ανακάμπτουν με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς, όσο η Γερμανία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν σοβαρά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα, από το ξέσπασμα της κρίσης του Covid το 2019 μέχρι σήμερα, τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί τουλάχιστον 11% στην Ελλάδα, περίπου 7% στην Ιταλία και την Πορτογαλία και σχεδόν 4% στην Ισπανία. Συγκριτικά, η Γαλλία εμφάνισε ανάπτυξη χαμηλότερη από 2%, ενώ αρνητικό είναι το πρόσημο στη Γερμανία.

«Αυτή η ιστορία επιτυχίας στην Ελλάδα αψηφά όλους τους καταστροφολόγους και τους θερμοκέφαλους του 2015, όταν η χώρα φλέρταρε για λίγο με την έξοδο από το ευρώ υπό τη λαϊκίστικη-αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο Chris Giles των FT. Τονίζει ότι αντί να βρίσκεται στη «φυλακή των οφειλετών», καταδικασμένη σε μόνιμη λιτότητα και φτώχεια, η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά κατάφερε να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα επέστρεψε μέρος των χρεών του 2010, καθώς ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και κατάφερε να δανειστεί φθηνότερα από τις αγορές.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, δήλωνε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ευνοηθεί από την αποπομπή της προβληματικής Ελλάδας και σύμφωνα με το άρθρο του Giles, ένα από τα πιο επικριτικά μέλη της ομάδας των μνημονίων είχε πει για την ελληνική οικονομία ότι δεν έχει πολλά παραπάνω να προσφέρει πέρα από έναν ήλιο το καλοκαίρι για τους Bορειοευρωπαίους. «Αυτός ο ήλιος παρήγαγε το 17% του ελληνικού ρεύματος το 2023 από μηδέν το 2010 και η ταχεία άνοδος θα επιτρέψει στη χώρα να είναι μέρος των βιομηχανιών του μέλλοντος, όπως τα ενεργοβόρα data centers», σημειώνει, ο αρθρογράφος των FT.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.