Quantcast
Fed: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για τα επιτόκια - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών - enikonomia.gr
share

Fed: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

δημοσιεύτηκε:

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια εν μέσω τραπεζικής θύελλας λόγω της  χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) και των οικονομικών προβλημάτων  της ελβετικής Credit Suisse.

Σημειώνεται πως πριν από τη χρεοκοπία της SVB οι επενδυτές εκτιμούσαν πως η Fed θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ωστόσο στη συνέχεια οι προσδοκίες ήταν ότι η αύξηση θα περιορισθεί σε 25 μ.β. Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 4,5% και 4,75% και πως η τράπεζα αύξησε το  το 2022 βασικό της επιτόκιο από σχεδόν 0 σε περισσότερο από 4,5%

Επιτόκια: Τι λένε οι αναλυτές

Σύμφωνα με το www.bbc.com,  οι αξιωματούχοι της Fed ενδέχεται είτε να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες είτε να αναστείλουν πλήρως την αύξηση τους. «Αυτή ίσως είναι η πιο δύσκολη απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την Fed» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics Ryan Sweet αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων. Σημειώνεται δε πως ο ίδιος εκτιμά πως  η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες  βάσεις.

Συνέχισε λέγοντας πως ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ «θα πρέπει να υποδυθεί τον τέλειο οικονομολόγο που έχει δύο χέρια» διότι θα πρέπει μεν να πείσει τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί ακόμα να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού  από την άλλη δε  χρησιμοποιεί επιπρόσθετα εργαλεία για να περιοριστούν οι αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το επικοινωνιακό κομμάτι και η Fed δεν έχει πολύ καλό ιστορικό» συμπλήρωσε.

Επιτόκια: “Πυρά” της Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατά του Πάουελ  για τον πληθωρισμό

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε πρόσφατα πως ο Πάουελ θα έπρεπε να παραιτηθεί από το αξίωμά του και τον κατηγόρησε για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό.

«Η Fed θα έπρεπε να είχε δράσει 6 μήνες νωρίτερα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μετά να αυξήσει πιο σταδιακά τα επιτόκια. Αντ’ αυτού η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε διαλείμματα και τώρα έχουμε “αυτοκινητιστικό δυστύχημα” » είπε ο επιχειρηματίας κεφαλαιούχος Ντέιβιντ Σακς στον απόηχο των χρεοκοπιών των τραπεζών.

Ωστόσο, ο πρόσφατος πανικός στις αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση νωρίτερα από ό,τι προβλέπονταν και πως δεν υπάρχει αμφιβολία  πως έχει αυξηθεί η πίεση στον κ. Πάουελ, είπε ο Mr Sweet.

«Όποτε υπάρχει άγχος στο τραπεζικό σύστημα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Federal Reserve», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.