Quantcast
Fed: Απόψε οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια-Τι λένε οι ειδικοί - enikonomia.gr
share

Fed: Απόψε οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια-Τι λένε οι ειδικοί

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα συνεδριάζει  εκ νέου η Fed για αμερικανικά επιτόκια.  Mάλιστα οι αγορές θεωρούν βέβαιο  πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει απόψε τα επιτόκια της σύμφωνα με  το www.cnbc.com.

Ωστόσο το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εάν η Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.   Και σε αυτό οι ειδικοί φαίνεται πως  δεν μπορούν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση .

Υπενθυμίζεται πως η Fed διατηρεί το βασικό επιτόκιο μεταξύ 5,25%-5,5%. Το εάν η Fed  όμως θα μειώσει τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης ή κατά 25 μονάδες βάσης αυτό  θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω έντονες πληθωριστικές πιέσεις , είπε από πλευράς του ο στρατηγικός σύμβουλος της Principal Asset Management, Seema Shah.

 Fed: Τι λένε οι οικονομολόγοι για τα επιτόκια

Για το θέμα των αμερικανικών επιτοκίων μίλησαν και οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το www.cnbc.com. Ελπίζω πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά  διαισθάνομαι πως μπορεί να μειωθούν και κατά 25 μονάδες βάσης, τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής οικονομολόγος  του Moody’s Analytics, Mark Zandi. Ποντάρω όμως στο ότι η Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης διότι θεωρώ πως αυτά βρίσκονται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα συμπλήρωσε.

Σημειώνεται δε πως μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι traders θεωρούσαν δεδομένο πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο εν συνεχεία οι traders που ασχολούνται με συμβάσεις μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds είπαν πως είναι πιθανό σχεδόν κατά 63% η Τράπεζα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από τις 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο πολλοί στη Wall Street εξακολουθούν να πιστεύουν πως  η Fed στην συνεδρίαση για τη μείωση των επιτοκίων θα είναι πολύ προσεκτική αναφορικά με την μείωση τους. Η εμπειρία για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed έδειξε πως δεν λειτούργησε όπως πίστευαν κάποιοι -παρόλο που φαινόταν αρχικά ότι θα συμβεί το αντίθετο, τόνισε με έμφαση ο Αμερικανός οικονομολόγος στο Jefferies, Tom Simons. Επομένως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια αβεβαιότητα συμπλήρωσε.

Η Fed δεν έχει να χάσει τίποτα με το να μειώσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης σημείωσε η Stephanie Roth της Wolfe Research.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.