FAZ: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ

«Καθ΄ οδόν προς την κατάρρευση», τιτλοφορεί άρθρο της για τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρατηρώντας: «Η ΠΓΔΜ βιώνει εδώ και χρόνια μια πολύπλευρη κρίση που φέρνει τη χώρα όλο και πιο κοντά στην κατάρρευση.

Όσο πλησιάζουμε στις πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου, στις οποίες αρνείται να συμμετάσχει η αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο. Αρχικά οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή, όπως προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο με τη βοήθεια του ευρωπαίου επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Από τότε όμως έχουν γίνει πολλά.

Το κλίμα σύμπνοιας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ αποφάσισε την αναστολή εισαγγελικών ερευνών σε βάρος 50 πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών 20.000 ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί σύμμαχοι αλλά και αντίπαλοι, δημοσιογράφοι, πρέσβεις ξένων χωρών και μέλη των αρχών ασφαλείας.

Στις υποκλοπές, που δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον τύπο, ακούγονται μέλη της κυβέρνησης να μιλούν για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2014, χειραγώγηση δικαστικών αποφάσεων, μέτρα για τη φίμωση δημοσιογράφων, καθώς και τη συγκάλυψη ανθρωποκτονίας αστυνομικού σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τις εκλογές του 2011».

Exit mobile version