«Όποιος αγαπά τη Δημοκρατία και τον άνθρωπο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί, ούτως ώστε η ζωή στην Ελλάδα να είναι με ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας κ. Φάιμαν σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ενώ σε δηλώσεις του το μεσημέρι, μετά το υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη, ζήτησε να σταματήσει να φέρνεται ο κατακλυσμός με το αποκαλούμενο Grexit.
Στη συνέντευξή του ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών ανέφερε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί τώρα να βάλει τάξη, εκεί όπου είναι απαραίτητη, οι οικονομικές υπηρεσίες να εισπράξουν πραγματικά τους φόρους, εκεί που πρέπει, ειδικότερα από εκείνους οι οποίοι διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη περιουσία και οι οποίοι απλά είτε δεν πληρώνουν φόρους, είτε εγκαταλείπουν τη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, πολλά μπορούν να γίνουν στην καταπολέμηση της απάτης, στη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και γενικότερα σε αυτό που αποκαλείται κοινωνική δικαιοσύνη.
Επίσης, απορρίπτει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημείωσε, το επαπειλούμενο κύμα φτώχειας έπειτα από μια τέτοια έξοδο οδηγεί στα άκρα και ως εκ τούτου «όποιος αγαπά τη Δημοκρατία και τον άνθρωπο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί, ούτως ώστε η ζωή στην Ελλάδα να είναι με ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Κριτική άσκησε ο Αυστριακός καγκελάριος στις έως τώρα προτάσεις της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις και στις μειώσεις των κατώτατων συντάξεων, με τις οποίες, όπως πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό να ζήσει κανείς.
Εξάλλου, στις δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως στη συζήτηση ως προς μια διαγραφή ελληνικού χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένει κινητικότητα και από τις δύο πλευρές.
Θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, αλλά ταυτόχρονα, όπως είπε, θα πρέπει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν ένα βήμα προς το μέρος της Ελλάδας, ενώ πιστεύει ότι μπορεί να συζητηθεί η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, όπως επίσης και τα επιτόκια.
Ακόμη, ο καγκελάριος είπε πως πρέπει να σταματήσει να φέρνεται ο κατακλυσμός με το Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί «λεπτομέρεια», αλλά θα είχε ως συνέπεια μια όξυνση της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε ευρώ δεν θα μπορούσαν να υπολογιστούν σε μια μαζικά υποτιμημένη νέα δραχμή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ