Ευρωπαϊκή υπόθεση η προστασία των εξωτερικών συνόρων

Η Γερμανία θα πρέπει να διαθέσει “μεγάλα ποσά” για την ενσωμάτωση και εκπαίδευση των προσφύγων, τονίζει ο Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Αν όμως πετύχει αυτό το εγχείρημα τότε “τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα”. “Κεντρική σημασία” και για την ενσωμάτωση τους έχει η ένταξη των προσφύγων στην γερμανική αγορά εργασίας. Οι κενές θέσεις ανέρχονται αυτή τη στιγμή επίσημα στις 600.000.

 

Το προσφυγικό αφορά όλους

 

Ασκώντας έμμεσα κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τις διαφορές που επικρατούν μεταξύ των εταίρων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο πρόεδρος του BDI τόνισε, ότι το θέμα απαιτεί ενότητα και ενιαία δράση. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε ο Ούλριχ Γκρίλο και προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να “δεσμευτούν για μια κοινή πολιτική ασύλου“.

Με αυτή την άποψη συμφώνησε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στο συνέδριο, επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη που πιστεύουν ότι δεν τους αγγίζει το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αργότερα, για παράδειγμα, εάν τεθεί θέμα ευρωπαϊκής ενότητας.

Όπως τόνισε η καγκελάριος στη συνέχεια, το σημερινό σύστημα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δεν λειτουργεί πλέον. Στο Αιγαίο παρατηρείται μια παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από κάθε χώρα μεμονωμένα θα πρέπει να γίνει κοινή υπόθεση όλων των κρατών μελών. Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση των οικονομικών βαρών και της κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ.

 

“Αισιοδοξία και ρεαλισμό”

  

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το ζητούμενο στην προκειμένη προσφυγική κρίση, δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Γερμανία, αλλά η ταχύτητα των εξελίξεων. Ενώ συνέστησε προς όλες τις κατευθύνσεις “αισιοδοξία και ρεαλισμό” εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία εως ότου δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές στην παιδεία και την εκπαίδευση. Αναφερόμενος στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στον κυβερνητικό συνασπισμό για τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ, όπως ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έκανε λόγο για “παιδιαρίσματα”. Σκοπός αυτών των ζωνών που θα υποδέχονται όσους έρχονται στη Γερμανία για να ζητήσουν άσυλο θα είναι εκτός από την καταγραφή των προσφύγων, η σύντομη απέλαση όλων εκείνων που κατάγονται από ασφαλείς χώρες προέλευσης, κυρίως από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αριθμός αυτής της ομάδας ανθρώπων έχει όμως μειωθεί στο 2,4% σε σχέση με όλους εκείνους που έρχονται αυτό το διάστημα στη Γερμανία. Πολύ πιο επείγοντα, είναι κατά τον κ. Γκάμπριελ άλλα θέματα, για παράδειγμα η κατάσταση στη Συρία.

 

Το δανειακό πρόγραμμα εστί επιτυχία


Στην ομιλία της στο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στην κρίση του ευρώ που όπως είπε “έχει τεθεί υπό έλεγχο”. Υπάρχουν “ενδείξεις”, δήλωσε, ότι οι “πρώτες επιτυχίες” που καταγράφονται έχουν επιτευχθεί χάρη στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. Αυτά δεν αφορούν μόνο μέτρα λιτότητας αλλά και μεταρρυθμίσεις. Οι οικονομίες της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας σημειώνουν πάντως “σημαντική άνοδο”. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αν εφαρμόσει το πρόγραμμα της” και η Ελλάδα, θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Υπονοώντας την κυβέρνηση Σαμαρά, η καγκελάριος επεσήμανε ότι η χώρα είχε ήδη βρεθεί πολύ κοντά στη δημιουργία μιας ανάπτυξης.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version