Εξοργισμένο το Πεκίνο με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ταϊβάν, Θάλασσα της Νότιας Κίνας και νομισματική ισοτιμία: το Πεκίνο έχει εξοργιστεί με τις επιθέσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατάφερε σε διάστημα τριών ημερών να προκαλέσει σε τρία από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, που φάνηκαν σχεδόν ενθουσιασμένοι από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει επικρίνει επανειλημμένα το Πεκίνο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έμοιαζαν έκπληκτοι από το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων του Τραμπ.

«Πιθανόν να αναρωτιούνται πώς θα απαντήσουν» στις προκλήσεις του δισεκατομμυριούχου, εκτίμησε η Μπόνι Γκλέιζερ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον.

Όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα για τα μηνύματα στο Twitter του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λου Κανγκ απέφυγε προσεκτικά να απαντήσει εκτενώς στις επιθέσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

«Είναι προφανές ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αμοιβαίως επωφελείς», απάντησε ο Λου. «Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του Τραμπ ανήρτησε αυτά τα μηνύματα».

Σε δύο χθεσινά μηνύματά του στο Τwitter ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι «υποτιμά» το νόμισμά της προκειμένου να υποστηρίζει τις εξαγωγές της, αλλά και ότι «δημιουργεί ένα τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει τις προκλήσεις εναντίον της Κίνας την Παρασκευή όταν είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ανατρέποντας με αυτό τον τρόπο την αμερικανική πολιτική απέναντι στη χώρα έπειτα από 40 χρόνια.

Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου των ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Οι δηλώσεις του Τραμπ είναι «ένα ισχυρό πλήγμα» για τους Κινέζους, εκτίμησε ο καθηγητής Ζία Κινγκούο, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου του Πεκίνου, την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα αποφεύγουν να σχολιάσουν τις τελευταίες επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να «εμφανιστεί αδύναμος», κυρίως την ώρα που η κοινή γνώμη στη χώρα του στηρίζει απόλυτα «την κυριαρχία» της Κίνας στην Ταϊβάν και ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διάρκεια του οποίου επιθυμεί να εδραιώσει την εξουσία του, επεσήμανε η Γκλέιζερ.

Όμως το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει προτού ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, σημείωσε ο Τζιν Κάνρονγκ καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Εν αναμονή της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, τα κινεζικά μέσα απέδωσαν τη συνομιλία του με την πρόεδρο της Ταϊβάν στην «έλλειψη εμπειρίας του» και επέρριψαν την ευθύνη στην Τσάι.

Εξάλλου η αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn, που πρόσκειται στην κινεζική ηγεσία, εκτιμά σε άρθρο της ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως προσπαθήσει να αυξήσει τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.

«Το θέμα της Ταϊβάν αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα στην ανατολική Ασία και αν αντιδράσουμε άσχημα, αυτό ίσως οδηγήσει σε πόλεμο», προειδοποίησε η εφημερίδα, η οποία πρότεινε στο Πεκίνο «να ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία» απέναντι στο νησί.


Exit mobile version