Quantcast
Ευρωκοινοβούλιο: Μια ιστορική ημέρα για την προστασία του κλίματος - enikonomia.gr
share

Ευρωκοινοβούλιο: Μια ιστορική ημέρα για την προστασία του κλίματος

δημοσιεύτηκε:

«Ψήφισαν συνολικά 679, «ναι» ψήφισαν 610», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η οποία μέτρησε επίσης 38 «όχι» και 31 αποχές. «Διαπιστώνω ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία». Και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

Στόχος της φιλόδοξης συμφωνίας του Παρισιού που επετεύχθη τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη και συγκεκριμένα κάτω από τους δυο βαθμούς Κελσίου. Τη συμφωνία έχουν ήδη επικυρώσει οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα αλλά και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία.

Όπως δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν: «Σε μια εποχή όπου ζούμε το διχασμό σε μια σειρά άλλων ζητημάτων ενεργούμε ενωμένοι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, την αλλαγή του κλίματος».

Επικύρωση σε χρόνο ρεκόρ


Η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνον εάν έχει επικυρωθεί από 55 χώρες, οι οποίες ευθύνονται για τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων. Με την ευρωπαϊκή συμμετοχή εκπληρώνεται πλέον και ο τελευταίος όρος αφού ο όρος της επικύρωσης από τουλάχιστον 55 χώρες είχε εκπληρωθεί ήδη τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ενώ για το Πρωτόκολλο του Κιότο χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να τεθεί σε ισχύ, για τη Συμφωνία του Παρισιού έπρεπε να περάσουν μόλις εννέα μήνες.

Για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Λίζε, τονίζοντας ότι η ΕΕ ήταν πάντα πρωτοπόρα και γι΄ αυτό «θα ήταν ντροπή εάν δεν συμμετείχαμε εξαρχής».

Ο παράγοντας των αμερικανικών εκλογών


Επιπλέον, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό να τεθεί άμεσα σε ισχύ η συμφωνία για το κλίμα και εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση εκλογής του οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη συμφωνία, σύμφωνα με τον Λίζε. «Ελπίζω να μην γίνει πρόεδρος, αλλά ακόμη κι αν γίνει δεν μπορεί να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία», αναφέρει ο ίδιος.

Η διεθνής σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ εντός των επομένων 30 ημερών και συνεπώς πριν την επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκου. Κατόπιν ξεκινά μια δύσκολη μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επιτευχθούν οι συμπεφωνημένοι στόχοι μετά το 2020.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.