Να σπάσει τον πάγο επιχείρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στη Ουάσιγκτον. Με τους συνομιλητές του εστίασε στα κοινά σημεία αποφεύγοντας κακοτοπιές, αλλά ο δρόμος συνεννόησης είναι ακόμη μακρύς.
Ήταν ανέκαθεν ένα από τα όνειρά του νέου γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να επισκεφθεί την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο στο Κογκρέσο, όπου φυλάσσονται ιστορικής σημασίας έγγραφα, σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και ντοκουμέντα από την ιστορική διαδρομή των ΗΠΑ. Και έτσι, μετά τις συναντήσεις του με τον επίσης νέο αμερικανό ομόλογό του και τον αμερικανό αντιπρόεδρό, πήγε στη βιβλιοθήκη για να διαβάσει σε γερμανική μετάφραση την αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, όπου γίνεται λόγος για αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών και της ελευθερίας. «Σε αυτές τις ημέρες είναι καλή ιδέα να θυμίζει κανείς τις πανανθρώπινες αξίες» είπε προφανώς προς την κατεύθυνση της νέας αμερικανικής διοίκησης. Σε ελεύθερη μετάφραση, είναι καλό να πολεμάς τον άλλο με τα ίδια του τα όπλα.
Βάρος στα κοινά σημεία
Κατά τα άλλα η πρώτη επίσκεψη γερμανού αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον μετά την κυβερνητική αλλαγή κύλησε αρμονικά. Ο απολογισμός από τις συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς και τον ομόλογό του Ρεχ Τίλερσον ήταν θετικός, «μπήκε μια σταθερή βάση για περαιτέρω διάλογο με την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Γκάμπριελ αργότερα στους δημοσιογράφους. «Ήρθα άμεσα όχι μόνο για γνωρίσω τον Ρεξ Τίλερσον, αλλά για να υπογραμμίσω πόσο απαραίτητη είναι η διατλαντική συνεργασία σε ταραχώδεις καιρούς, τόσο για μας στη Γερμανία και την Ευρώπη, όσο και για τους αμερικανούς φίλους μας».
Η τακτική Γκάμπριελ σε αυτές τις τόσο σημαντικές συναντήσεις ήταν καταρχήν να σταθμίσει τα κοινά σημεία, και όχι να εστιάσει σε λεπτομέρειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαστάσεις απόψεων, που ούτως ή άλλως υπάρχουν, όπως στην περίπτωση του Νάτο. Και από τις δύο συναντήσεις διαφάνηκε ότι στην κυβέρνηση Τραμπ υπάρχουν και εκπρόσωποι που υποστηρίζουν την διατήρηση και εμβάθυνση των διατλαντικών σχέσεων, τόσο με την ΕΕ, όσο και με τη συμμαχία.
Οι ανησυχίες παραμένουν
«Για μας το ΝΑΤΟείναι απαραίτητος εγγυητής της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και εκτός», τόνισε ο Γκάμπριελ. «Η συνεργασία μας είναι κρίσιμη σε διεθνή θέματα, για παράδειγμα στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτόν τον φοβερό πόλεμο στη Συρία, στην κοινή μας ευθύνη για το Μεσανατολικό και στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην Α. Ουκρανία».
Ωστόσο, παρά τα θετικά σημεία της πρώτης διερευνητικής επίσκεψης Γκάμπριελ στη Ουάσιγκτον, οι ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν εξανεμιστεί. Και οι δύο συνομιλητές του δεν εξέφρασαν δημόσια θετική εντύπωση από τις συναντήσεις με τον γερμανό επισκέπτη τους. Το ερώτημα παραμένει: τελικά τι αντιπροσωπεύουν οι ΗΠΑ του Τραμπ, ένα σύμμαχο, έναν αδιάφορο παρατηρητή ή έναν αντίπαλο;
Θα το δείξει η συνέχεια, δεδομένου ότι από τις συναντήσεις βγήκαν και ειδήσεις. Ο νέος αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς, θα κάνει τις πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό αρχίζοντας από το Νάτο, τις Βρυξέλλες και τη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου. Ο δε υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε τη πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ομάδας G 20, που θα γίνει στη Βόννη.
Πηγή: Deutsche Welle