Euobserver: “Σόιμπλε και Βαρουφάκης: δυο διαφορετικοί κόσμοι”

«Σόιμπλε και Βαρουφάκης: δυο διαφορετικοί κόσμοι», είναι ο τίτλος ανάλυσης στη διαδικτυακή πύλη EUOBSERVER, η οποία επισημαίνει τις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο Υπουργών Οικονομικών, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Brookings Institute», στην Ουάσιγνκτον.

Όπως αναφέρεται, ο Γερμανός Υπουργός, μεταξύ άλλων, έκανε έμμεσες αναφορές στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η ελάφρυνση χρέους» δεν λύνει τίποτα και ότι «δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα που αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της». Μίλησε επίσης για τους ηθικούς κινδύνους, ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν θα αποδυναμώσει τη θέληση μιας χώρας να «αναλάβει ευθύνες».

Η EUOBSERVER δεν παραλείπει να επισημάνει ότι καθώς περνούσε η ώρα, ο Γερμανός πολιτικός επιβεβαίωσε τη φήμη του ότι είναι «απότομος» και ορισμένες φορές «μη διπλωματικός», σημειώνοντας ότι αν η Ελλάδα μπορεί να βρει 200 δισ. από την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο ή τη Μόσχα, τότε «να τα πάρει».

Αρνήθηκε να συζητήσει την ιδέα για κούρεμα χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι απολαμβάνει ήδη χαμηλά επιτόκια και πως «το πρόβλημα είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας». Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στον υψηλότερο ελάχιστο μισθό σε σχέση με κάποια μέλη της ευρωζώνης και τον μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλες χώρες δημόσιο τομέα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γερμανός πολιτικός την αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά πρόσθεσε ότι «αποτελεί απόφαση των Ελλήνων».

Όμως, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μίλησε μισή ώρα αργότερα στο ίδιο κοινό, «η ιστορία θα δείξει ότι δεν υπήρξε αλληλεγγύη» αναφέρεται στη δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται οτι ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας και στα φτωχά αποτελέσματα που έχουν οδηγήσει σε μια επταετή ύφεση και χαρακτήρισε τη χώρα ως «πειραματικό εργαστήριο» κακών στρατηγικών.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να «ακουστεί», τόνισε, χωρίς την πίεση των προθεσμιών πληρωμής.

Το κοινό της Ουάσιγκτον αντιλήφθηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης είναι πολύ δύσκολη, καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Exit mobile version