Εστιατόριο κατά της σπατάλης τροφίμων στο Βερολίνο

Τόνοι τροφίμων στη Γερμανία καταλήγουν στα σκουπίδια .Ένας σύλλογος στο Βερολίνο αγωνίζεται ενάντια στη σπατάλη τροφίμων. Σε ένα εστιατόριο μαγειρεύεται, ότι συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια…

Οι τηγανίτες είναι έτοιμες στα πιάτα και σε λίγο η Λέονι Μπέκμαν θα προσθέσει σε αυτές κομπόστα αχλαδιού και γλάσο από σοκολάτα.

Ένα συνηθισμένο επιδόρπιο είναι έτοιμο, θα μπορούσε να πει κάποιος. Αλλά αυτό δε ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Τα τρόφιμα στη δοκιμαστική κουζίνα του συλλόγου «Restlos glücklich» («Χωρίς υπόλοιπα ευτυχισμένοι» σε ελεύθερη μετάφραση ) έχουν μία όχι και τόσο ευχάριστη ιστορία.

«Παίρνουμε τρόφιμα τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια και δείχνουμε ότι μπορούμε να από αυτά να κάνουμε νόστιμα και δημιουργικά μενού» εξηγεί η Λέονι Μπέκμαν, μέλος του συλλόγου που δραστηριοποιείται στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου.

 

Μία καινοτόμα ιδέα

Τα μέλη του συλλόγου θέλουν να αναδείξουν το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων, που είναι πολύ διαδεδομένο στις δυτικές βιομηχανικές χώρες. Σύμφωνα με μελέτη του WWF, 18 τόνοι τροφίμων στη Γερμανία πηγαίνουν ετησίως στο καλάθι των αχρήστων. Το θέμα είναι ότι σχεδόν πάνω από τα μισά θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Όπως επισημαίνει η Μπέκμαν: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το πρώτο εστιατόριο στη Γερμανία ενάντια στη σπατάλη των τροφίμων.» Τριάντα καλεσμένοι θα μπορούν κάθε βράδυ να γευματίζουν με τρόφιμα τα οποία έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί, όπως λαχανικά, φρούτα ή τρόφιμα με κάποιο μικρό πρόβλημα στη συσκευασία.

Πρότυπο για αυτή την πρωτοβουλία είναι ένα εστιατόριο στην Κοπεγχάγη με παρόμοιο σχέδιο. «Όπως και εκεί, στο εστιατόριο στο Βερολίνο θα εργάζονται δύο μόνιμοι μάγειρες, ένας υπεύθυνος εστιατορίου και θα συμμετέχουν πολλοί εθελοντές» προσδοκά η Αλίνε Χένκις, επίσης μέλος του συλλόγου.

 

Επένδυση στην εκπαίδευση

Σίγουρα και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται χρήματα. Ο σύλλογος μέσω μίας καμπάνιας crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος ) στοχεύει να συγκεντρώσει 50.000 ευρώ για αγορές εξοπλισμού του εστιατορίου, ώστε να μπορεί να το θέσει σε πλήρη λειτουργία το φθινόπωρο.

Σε δύο μέρες μαζεύτηκαν 6.000 ευρώ. Εάν το εγχείρημα πετύχει τα μέλη της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης επιδιώκουν να επενδύσουν τα κέρδη σε προγράμματα εκπαίδευσης για παιδιά και ενήλικους σχετικά με τη συνετή χρήση των τροφίμων.

Η πρωτοβουλία σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρουσα με κοινωνικό αντίκτυπο αλλά θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και να υπάρχει σεβασμός στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και τον τωρινό τρόπο διατροφής τους.

Πηγή: DW

Exit mobile version