Η λίρα οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά της στις δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του Ερντογάν , παρά τη σημερινή του έκκληση προς τους Τούρκους να εμπιστευθούν τις ανορθόδοξες πολιτικές του για μείωση των επιτοκίων μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού.
Η τουρκική λίρα -μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά– κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.
Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν έριξαν στα τάρταρα τη λίρα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και ότι οι πρόσφατες συναλλαγματικές διακυμάνσεις βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση της λίρας κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».
«Θέλω όλοι οι πολίτες μου να κρατήσουν τα χρήματά τους, να τρέξουν όλες τις δουλειές τους με το νόμισμά μας, και αυτό το συνιστώ», είπε.
«Ας μην το ξεχνάμε αυτό: όσο δεν αντιμετωπίζουμε το νόμισμά μας ως σημείο αναφοράς, είμαστε καταδικασμένοι να βουλιάξουμε. Η τουρκική λίρα, το νόμισμά μας, με αυτό θα προχωρήσουμε . Όχι με αυτό ή το άλλο ξένο νόμισμα».
Απευθυνόμενος σε ομάδα επιχειρηματιών, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να φέρουν τις αποταμιεύσεις σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα.
«Για κάποιο χρονικό διάστημα, δίναμε την μάχη για να σώσουμε την τουρκική οικονομία από τον φαύλο κύκλο των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και για την βάλουμε στον δρόμο της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων, της απασχόλησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και των πλεονασμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε.
«Κάτω τα επιτόκια, πάνω τα επιτόκια. Φίλοι μου, ας το βγάλουμε αυτό από τα βιβλία μας. Τα επιτόκια κάνουν τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο».