Ernst & Young: Ρεκόρ υπερχρέωσης των γερμανικών δήμων

Τα χρέη των γερμανικών δήμων παρά την καλή πορεία της οικονομίας της χώρας αυξήθηκαν. Το 2014 η αύξηση άγγιξε μάλιστα το 3,2% και έφτασε στο ποσό ρεκόρ των 82,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young (ΕΥ) η υπερχρέωση των δήμων το 2013 είχε αυξηθεί μόνο κατά 0,7%. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου η ίδια αύξηση άγγιξε το 3,2%. Επίσης σε αντίθεση με το 2013, όταν οι μισές από τις 72 υπερχρεωμένες γερμανικές πόλεις κατάφεραν να μειώσουν τα χρέη τους, το 2014 μόνο το 25% εξ αυτών τα κατάφερε. Ακόμη αυξήθηκε ο αριθμός των υπερχρεωμένων κατά κεφαλή γερμανικών πόλεων. Στο τέλος του 2014 οι δήμοι με κατά κεφαλή οφειλές τουλάχιστον 6.000 ευρώ ανήλθαν σε 16. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των δήμων ήταν 15.

Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι δήμοι στη Ρηνανία Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Σε τέσσερεις μεγάλους δήμους της Ρηνανίας Παλατινάτου η κατά κεφαλή οφειλή ανέρχεται στα 7.063 ευρώ και σε 28 δήμους της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ανέρχεται στα 5.081 ευρώ. Τα χαμηλότερα ποσά καταγράφονται στη Βαυαρία, όπου σε οκτώ δήμους οι κατά κεφαλή οφειλές ανέρχονται στα 3.470 ευρώ, ενώ σε 6 δήμους της Κάτω Σαξονίας στα 2.206 ευρώ ανά κάτοικο.

 

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων

 

Ο δήμος με τα υψηλότερα χρέη ανά κάτοικο είναι το Ζααρμπρούκεν, όπου το ποσό ανέρχεται στα 11.568 ευρώ. Ακολουθεί το Ομπερχάουζεν με 9.556 ευρώ και το Όφενμπαχ με 8.785 ευρώ. Στο τέλος της λίστας βρίσκεται το Μπραουνσβάιγκ με μόνο 452 ευρώ, ακολουθεί η Ιένα με 72. Στο Ντίσελντορφ το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1.137.

«Η πλειονότητα των δήμων διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στην υπερχρέωση διότι αυξάνονται τα δομικά προβλήματα. Κυρίως μάλιστα οι κοινωνικές δαπάνες είναι αυτές που μετατρέπονται σε ένα πολύ μεγάλο βάρος» δηλώνει ο Μπέρνχαρντ Λόρεντζ από την συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young (ΕΥ).

Για το 2015 οι δήμοι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των δαπανών κατά μέσο όρο 5%. Η έλευση των προσφύγων είναι μια από τις αιτίες. Οι δήμοι και οι κοινότητες μόνο εν μέρει παίρνουν χρήματα για την φροντίδα των προσφύγων. Παράλληλα ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς δήμους. Οι υπερχρεωμένοι δήμοι επωφελούνται λιγότερο από την καλή πορεία της οικονομίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους πλούσιους δήμους. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young (ΕΥ) εξετάζει πόλεις με αριθμό κατοίκων άνω των 100.000.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version