Quantcast
Έρευνα: Γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι - Το ποσό που θα τους εξασφάλιζε "ιδανική ζωή" - enikonomia.gr
share

Έρευνα: Γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι – Το ποσό που θα τους εξασφάλιζε “ιδανική ζωή”

δημοσιεύτηκε:

Δεν θέλουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι  οι περισσότεροι άνθρωποι  και θεωρούν ότι για να πετύχουν το «απόλυτο ιδανικό» στη ζωή τους θα τους αρκούσε ένα ποσό από ένα έως 10 εκατομμύρια δολάρια, όπως αυτό προκύπτει από σχετική διεθνή έρευνα που έγινε  σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πλούτος του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, που εκτιμάται σε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, θα επαρκούσε σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους για να αποκτήσουν την ιδανική ζωή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ψυχολόγους των βρετανικών πανεπιστημίων του Μπαθ και του Έξετερ, μελέτησαν δειγματοληπτικά σχεδόν 8.000 ανθρώπους από 6 ηπείρους (μεταξύ των οποίων 202 Έλληνες με μέση ηλικία τα 43 έτη), με βασικό ερώτημα πόσα χρήματα θέλει κάποιος για να νιώσει ότι έχει πετύχει τα όνειρά του στη ζωή. Στο 86% των χωρών -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα – οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τους φτάνουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ), ενώ σε μερικές χώρες για τους περισσότερους ανθρώπους το «ποσό των ονείρων», δηλαδή ο επιθυμητός πλούτος για την «ιδανική ζωή», δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

 Τα στοιχεία της μελέτης

δισεκατομμυριούχοι

Η μελέτη βρήκε ότι, ανάλογα με τη χώρα, ένα ποσοστό του πληθυσμού που κυμαίνεται από 8% έως 39% θέλει να αποκτήσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προφανώς απεριόριστες επιθυμίες του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως νεότερης ηλικίας, κάτοικοι πόλεων, που δίνουν αξία στην εξουσία, στην επιτυχία και στην ανεξαρτησία. Σε κάθε χώρα υπάρχουν άνθρωποι με απεριόριστες επιθυμίες, αλλά παντού αποτελούν την μειονότητα.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τη διαπίστωση αυτή «καλό νέο» για τον πλανήτη, καθώς όσο ακόρεστες είναι οι ανθρώπινες επιθυμίες, τόσο επιβαρύνεται ποικιλοτρόπως η Γη. Όπως ανέφεραν, «το ότι οι άνθρωποι έχουν απεριόριστες επιθυμίες, συνιστά θεμελιώδη οικονομική αρχή και μια ευρέως αποδεκτή υπόθεση σχετικά με την ανθρώπινη φύση, που εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα, επειδή η επιδίωξη του πλούτου και της οικονομικής μεγέθυνσης για να ικανοποιηθούν αυτές οι απεριόριστες επιθυμίες, αυξάνει συνεχώς τη χρήση πόρων και τη ρύπανση. Όμως η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η αρχή δεν είναι καθολική και στην πραγματικότητα ισχύει μόνο για μια μειονότητα ανθρώπων».

Τι λένε οι ερευνητές

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μακρόχρονη οικονομική πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν απεριόριστες επιθυμίες, έχει διαποτίσει την οικονομική σκέψη και τις κυβερνητικές πολιτικές, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κοινωνία, μεταξύ άλλων τη διαφήμιση και τον καταναλωτισμό. Όμως η πίστη σε αυτή την αρχή έχει επίσης καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη. Ο αγώνας για συνεχή αύξηση του ατομικού πλούτου και η επιδίωξη μιας ατέρμονης οικονομικής μεγέθυνσης έχουν βαρύ τίμημα».

Τελικά, με βάση τα ευρήματα της νέας έρευνας, «δεν είναι αλήθεια ότι ισχύει η θεμελιώδης οικονομική αρχή πως ο κάθε άνθρωπος έχει ως βασικό κίνητρο τις απεριόριστες επιθυμίες, όντας προσκολλημένος σε μια καταναλωτική ρουτίνα και πασχίζοντας για συσσώρευση όσο περισσότερου πλούτου είναι δυνατό».

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πολ Μπέιν του Τμήματος Ψυχολογίας του Μπαθ, δήλωσε ότι «η ιδεολογία των απεριόριστων επιθυμιών, όταν παρουσιάζεται ως ανθρώπινη φύση, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική πίεση στους ανθρώπους για να αγοράζουν περισσότερα από όσα πραγματικά θέλουν. Η ανακάλυψη ότι οι ιδανικές ζωές των περισσότερων ανθρώπων είναι στην πραγματικότητα αρκετά μετριοπαθείς, μπορεί να διευκολύνει κοινωνικά τους ανθρώπους να συμπεριφερθούν με τρόπους που είναι πιο ευθυγραμμισμένοι με αυτό που τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και παράλληλα να υποστηρίξει σθεναρότερες πολιτικές προστασίας του πλανήτη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.