Έρχονται μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις των Γερμανών τα επόμενα χρόνια

Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος, με τις συντάξεις να μειώνονται στο μέλλον, ενώ θα αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Εκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, με τίτλο «Ασφάλεια γήρατος 2016», την οποία επικαλείται η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και αναδημοσιεύει η Καθημερινή σκιαγραφεί τον κίνδυνο της φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποταμίευση των Γερμανών για τα γεράματά τους. Σκιαγραφεί παράλληλα σειρά ανισοτήτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Με τα σημερινά δεδομένα, η σύνταξη που προβλέπεται στη Γερμανία για όσους έχουν συμπληρώσει 45 χρόνια εργασίας ανέρχεται στο 47,8% του τελευταίου μισθού και προϋποθέτει συνταξιοδοτικές εισφορές στο 18,7% των μεικτών αποδοχών κάθε εργαζομένου. Δεδομένου, όμως, ότι οι συντάξεις δεν αυξάνονται τόσο όσο αυξάνονται οι μισθοί, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει πως μόλις το 2030 οι συντάξεις θα έχουν αναγκαστικά περιορισθεί στο 43% του τελευταίου μισθού. Το χειρότερο είναι ότι, παρά τη μείωσή τους, η διατήρηση έστω αυτού του επιπέδου συντάξεων προϋποθέτει αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών στο 22% των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Κέντρο του Μονάχου για τα Οικονομικά της Τρίτης Ηλικίας, οι συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων ενδέχεται να φτάσουν στο 24% των αποδοχών τους έως το 2040.


Exit mobile version