Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ένα άμεσο και ανεπανόρθωτο πλήγμα για την βρετανική οικονομία την επομένη του δημοψηφίσματος δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως, το κλίμα στις τάξεις των βιομηχάνων είναι καλύτερο παρά ποτέ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί στην 25χρονη ιστορία της συγκεκριμένης στατιστικής μέτρησης: σύμφωνα με το γνωστό ινστιτούτο έρευνας αγοράς Markit, o δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη βρετανική μεταποίηση αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις 53,3 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.
Οι λόγοι του θετικού κλίματος
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους ειδικούς. Όπως σχολιάζει ο Πολ Χόλινγκσγουορθ από το Capital Economics του Λονδίνου, τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι ο βιομηχανικός κλάδος ξεπερνά το αρχικό σοκ μετά το δημοψήφισμα. Επιστροφή λοιπόν στην ομαλότητα και αυτό μολονότι είναι ακόμη τελείως ασαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες του Brexit;
«Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι ξαναρχίζουν οι επιχειρηματικές δράσεις που είχαν καταρχήν αναβληθεί τον Ιούλιο, διότι για τους κατασκευαστές και τους πελάτες τους έχει σημάνει η επιστροφή στην καθημερινότητα», σχολιάζει και ο Ρομπ Ντόμπσον από το Markit.
Όλα αυτά βέβαια έχουν τους λόγους τους. Ο βασικότερος είναι η πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου κατά 13% περίπου από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η πτώση αυτή έχει ενισχύσει σημαντικά τις βρετανικές εξαγωγές αφού τα βρετανικά προϊόντα είναι πλέον φθηνότερα και συνεπώς πιο ελκυστικά στο εξωτερικό. Η αδύναμη στερλίνα έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αύξηση των εξαγωγών προς ΗΠΑ, την Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, όπως εξηγεί ο Ρομπ Ντόμπσον.
Ανοδικές τάσεις δεν καταγράφει όμως μόνον ο εξαγωγικός τομέας. Όπως σημειώνει ο Πολ Χόλινγκσγουορθ από το Capital Economics, τα δεδομένα δείχνουν ότι αρχίζει να συνέρχεται και η εσωτερική ζήτηση.
Μόλις 10% η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ
Όλα καλά λοιπόν για τη βρετανική οικονομία; «Όχι», απαντά κατηγορηματικά ο Ντάνιελ Βερνάτσα από την Unicredit. Τα δεδομένα που αφορούν στο κλίμα στον βιομηχανικό κλάδο θα πρέπει να αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά και να μην εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα, όπως λέει. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι τα σχετικά στατιστικά στοιχεία παραπέμπουν απλώς στη μείωση ή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Τα στοιχεία αυτά ωστόσο δεν απαντούν στο ερώτημα πόσο μεγάλες είναι οι αυξομειώσεις αυτές. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο, όπως εξηγεί, με τις μετριοπαθείς βελτιώσεις του Αυγούστου επιχειρήσεις να μην εξισορρόπησαν τις τεράστιες απώλειες που κατέγραψαν τον Ιούλιο.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν και άλλοι αναλυτές, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνον στη βιομηχανία η οποία συμβάλει με μόλις 10% περίπου στη διαμόρφωση του βρετανικού ΑΕΠ. Σημαντικότερος θεωρείται ο τομέας παροχής υπηρεσιών, ο οποίος δεν επηρεάζεται τόσο από την αδύναμη λίρα. Τα σχετικά στοιχεία για τον Αύγουστο αναμένονται τις επόμενες μέρες και θεωρείται ήδη βέβαιο ότι δεν θα είναι θετικά.
Πηγή: Deutsche Welle