Επίσκεψη Ρίβλιν: Διπλωματία και business

Η επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου Ρούβι Ρίβλιν στη Γερμανία για τον εορτασμό των 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα το μεσημέρι.

Ωστόσο θα υπάρξει ανεπίσημα και συνέχεια. Μετά τη συνάντηση και συνομιλία που θα έχει αύριο ο Ρούβι Ρίβλιν στο Κίελο με φοιτητές, θα επισκεφτεί τα ναυπηγεία στα οποία κατασκευάστηκαν πρόσφατα υπερσύγχρονα ισραηλινά υποβρύχια και όπου πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον τέσσερεις κορβέτες για το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν μέρος του ανεπίσημου προγράμματος και γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Η Γερμανία συγχρηματοδοτεί την αγορά

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας για την αγορά των τεσσάρων πλοίων συνολικής αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη τη Δευτέρα, μία μόλις μέρα πριν τους επίσημους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Γερμανίας.

Όπως είπε προς τη Deutsche Welle ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Ρόντεριχ Κίζεβετερ: «Πρόκειται για μια απόδειξη ότι η συνεργασία Ισραήλ και Γερμανίας στο πεδίο των εξοπλισμών λειτουργεί».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι η Γερμανία συγχρηματοδοτεί και αυτή την αγορά των Ισραηλινών: «Διότι με τον τρόπο αυτό δεν διασφαλίζουμε απλά τον εξοπλισμό και την αμυντική ικανότητα του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, αλλά και γιατί συμβάλουμε στο να προκαλεί το Ισραήλ ένα κλίμα εκφοβισμού στην περιοχή, ενώ παράλληλα αποδεικνύουμε ότι το Ισραήλ μπορεί να στηριχθεί στους ευρωπαίους συμμάχους του».

Η γερμανική κυβέρνηση συγχρηματοδοτεί την αγορά με συνολικά 115 εκατομμύρια ευρώ. Οι κορβέτες κατασκευάζονται μεν στο Κίελο, ωστόσο η εγκατάσταση του στρατιωτικού εξοπλισμού θα γίνει αποκλειστικά και μόνον στο Ισραήλ με τη συνολική αξία των τεσσάρων πλοίων τότε να ξεπερνά το ένα δις ευρώ.

 

Γερμανοαραβικό deal

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) σχεδίασε τα πλοία, η ίδια δεν τα κατασκευάζει.

Την κατασκευή έχουν αναλάβει τα ναυπηγεία German Naval Yards, με έδρα επίσης το Κίελο.

Η τελευταία ανήκε μέχρι και πριν από τρία χρόνια στην γερμανική TKMS μέχρι τη στιγμή που πουλήθηκε στον όμιλο Abu Dhabi MAR με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με άλλα λόγια: μια αραβική κοινοπραξία κατασκευάζει για λογαριασμό μιας γερμανικής επιχείρησης πολεμικά πλοία για το Ισραήλ.

Φυσικά δεν πρόκειται για την πρώτη σχετική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Γερμανίας. Από το 1999 τα ναυπηγεία της TKMS κατασκευάζουν υποβρύχια τύπου Dolphin για τους Ισραηλινούς. Μέχρι το 2018 θα έχουν παραδοθεί συνολικά 6.

Εκτιμάται ότι ο ισραηλινός πρόεδρος θα επισκεφτεί τα ναυπηγεία προκειμένου να ξεναγηθεί αλλά και να συνομιλήσει με το προσωπικό προκειμένου να του εξηγήσουν τις δυνατότητες των νέων πλοίων.

 

Πυρηνικός εκφοβισμός;

Το ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια είναι εάν το Ισραήλ είναι σε θέση να εκτοξεύσει με τη βοήθεια των υποβρυχίων αυτών πυρηνικά όπλα.

Ο ειδικός σε θέματα εξοπλισμών Κλάους Μόμσεν εκτιμά ότι το Ισραήλ σχεδιάζει ή και διαθέτει ήδη «πυρηνικό εκφοβισμό», όπως τον χαρακτηρίζει: «Ίσως και με τα υποβρύχια τύπου Dolphin. Ωστόσο το Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα και γενικότερα για το ερώτημα εάν διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Ο γερμανός ερευνητής Ότφριντ Νασάουερ πάντως αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει εξοπλίσει η Γερμανία τα υποβρύχια με οπλικά συστήματα που να επιτρέπουν την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι το βασικό κίνητρο των Ισραηλινών για την αγορά των συγκεκριμένων υποβρυχίων είναι η να χρησιμοποιηθούν ως αναγνωριστικά μέσα αλλά και να αξιοποιηθούν από τις ειδικές δυνάμεις κοντά στις ακτές.

Exit mobile version