Ένσταση του Βερολίνου για την άρση των συνοριακών ελέγχων

«Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα -τόσο για μεταναστευτικούς όσο και για λόγους ασφαλείας αποκλείεται να παραιτηθούμε από τους συνοριακούς ελέγχους». Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροντ εξέφρασε σήμερα την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση της Κομισιόν για επιστροφή στο σύστημα Σένγκεν το αργότερο το Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές έχει εξομαλυνθεί πρότεινε την Τρίτη η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία να άρουν σταδιακά τους ελέγχους στα σύνορα εντός των επόμενων έξι μηνών. Σημειωτέον ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα του Σένγκεν που εξαιτίας της δραματικής αύξησης των προσφυγικών ροών είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία.

Οι γερμανικοί ενδοιασμοί


Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, το αν σε μισό χρόνο θα ακυρωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας θα εξαρτηθεί από την «επάρκεια» της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το Βερολίνο διακρίνει μια «δυναμική» σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές από την Αφρική προς την Ιταλία. Προς το παρόν αυτή η εξέλιξη δεν έχει συνέπειες για τη Γερμανία, αλλά εν δυνάμει θα μπορούσε να έχει. Οι έλεγχοι όμως στα γερμανικά σύνορα δεν αφορά μόνο μετανάστες αλλά και την ασφάλεια της χώρας, επισήμανε ο κ. Ντίμροντ. Και αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Έχουν γίνει μεν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αρκετά μέτρα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί σε «ευρωπαϊκό πλαίσιο». Οι γερμανικοί ενδοιασμοί σχετίζονται όμως και με την άρνηση πολλών κρατών μελών της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες αλλά και με το γεγονός ότι δεν τηρείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες στην ΕΕ.

Όλους αυτούς τους παράγοντες θα συνεκτιμήσει η Γερμανία το φθινόπωρο πριν αποφασίσει αν θα άρει τους συνοριακούς ελέγχους. Άλλωστε, για να είναι δεσμευτική η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί ακόμη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πάντως, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση η Γερμανία θα μπορούσε να διατηρήσει τους ελέγχους και πέραν του Νοεμβρίου, προβάλλοντας ως επιχείρημα όχι την προσφυγική κρίση αλλά τον τρομοκρατικό κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν αναγκαία η έγκριση της Κομισιόν για μια παράταση.

Πηγή: DW

Exit mobile version