Τρεις μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι Γάλλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα μέσα σε ένα κλίμα φόβου, παρά την παρουσία αστυνομικών και στρατιωτών σε όλα τα νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας.
Στην περιοχή των Παρισίων τα σχολεία ανοίγουν και πάλι, ενώ αργότερα το μεσημέρι τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες εκδηλώσεων και πολιτιστικά κέντρα.
Μεσίστιες οι σημαίες και στις ΗΠΑ
Ωστόσο, αυτήν τη δύσκολη επιστροφή στην πραγματικότητα θα σφραγίσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη στη μνήμη των 129 θυμάτων. Από αυτούς οι 103 έχουν ταυτοποιηθεί όπως ανέφερε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Ομπάμα διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια κτήρια, εντός της αμερικανικής επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια αμερικανίδα φοιτήτρια.
Σε πολιτικό επίπεδο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει συγκαλέσει αργά το μεσημέρι στις Βερσαλλίες συνεδρίαση του Κογκρέσου, δηλαδή των μελών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, όπου και θα μιλήσει. Θα ακολουθήσει συζήτηση, το κάθε κόμμα θα έχει στη διάθεσή του 10 λεπτά για να μιλήσει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία σύγκλιση του Κογκρέσου έγινε το 2009.
Γνωστός στις γαλλικές αρχές ο καταζητούμενος Σαλάχ;
Ολόκληρη τη νύχτα οι αστυνομικές αρχές έκαναν εφόδους σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων, την Τουλούζη, την Γκρενόμπλ και το Καλέ.
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και η εφημερίδα Le Monde στη διαδικτυακή της πύλη, οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο στα βελγικά σύνορα αυτοκίνητο με τον έναν εκ των καταζητούμενων με διεθνές ένταλμα σύλληψης, τον 26χρονο Αμπντεσλάμ Σαλάχ, αδελφό ενός από τους καμικάζι στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, χωρίς ωστόσο να τον συλλάβουν.
Ο Σαλάχ ήταν αυτός που νοίκιασε το μαύρο Polo που εθεάθη έξω από το Μπατακλάν. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο ρόλο έπαιξε στις βομβιστικές επιθέσεις.
Την ώρα πάντως που η αστυνομία έλεγχε το αυτοκίνητό του, το όνομά του δεν βρίσκονταν σε κανένα κατάλογο υπόπτων.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP δίνει μιαν άλλη εκδοχή επικαλούμενο τέσσερεις πηγές από τη δικαιοσύνη που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
Γράφει ότι την ώρα του ελέγχου στα βελγικά σύνορα οι διωκτικές αρχές γνώριζαν ότι ο Σαλέχ είχε νοικιάσει το αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες στην οδό Βολταίρου.
Πηγή: DW