Η ισραηλινή βουλή Κνέσετ προετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει στο μουεζίνη να καλεί σε προσευχή μέσα από τα μεγάφωνα τη νύχτα και τις πρωινές ώρες.
Στην κίνηση πρωτοστατούν κυρίως οι βουλευτές από το ακροδεξιό θρησκευτικό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το επιχείρημα ότι ο θόρυβος επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των μη Αράβων περιοίκων του τζαμιού.
Και καμπανοκρουσίες σε ένδειξη αλληλεγγύης
«Παλαιότερα δεν χρειάζονταν ενισχυτές», δηλώνει εξοργισμένος ο βουλευτής Μότι Γιόγκεφ, από το κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι» και συνεχίζει:«Χρειαζόμαστε το νόμο για το μουεζίνη, αλλιώς δεν υπάρχει λύση. Για δεκάδες εκατοντάδες πολίτες του Ισραήλ που μένουν κοντά σε μιναρέ με μουεζίνη, αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα, δεν μπορούν να κοιμηθούν». Αρχικά ο κυβερνητικός συνασπισμός ήθελε να απαγορεύσει τη χρήση μεγάφωνων ολόκληρη την ημέρα. Αλλά ο υπουργός Υγείας Λίτζμαν άσκησε βέτο, γιατί ο νόμος θα περιελάμβανε και τις σειρήνες των εβραϊκών οικισμών, που κάθε Παρασκευή προαναγγέλλουν τη γιορτή του Σαμπάτ. Έτσι, το σχέδιο νόμου αφορά μόνο τις μουσουλμανικές κοινότητες.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας.«Αυτός ο νόμος θα λυτρώσει χιλιάδες πολίτες, Εβραίους, Χριστιανούς αλλά κυρίως Μουσουλμάνους από τα βάσανα. Αυτοί οι πολίτες βασανίζονται πολύ. Μου του είπαν. Γιατί θα πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη;» Πριν από δύο εβδομάδες, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών και έβαλαν ακόμη πιο δυνατά τη φωνή του μουεζίνη για να διαμαρτυρηθούν. Σε ένδειξη αλληλεγγύης χτυπούσαν τις καμπάνες και οι εκκλησίες. Διαφωνίες υπάρχουν και μέσα από τη Βουλή εναντίον αυτού του σχεδίου νόμου.
Καλεί σε ανυπακοή
Η μουσουλμανική πλευρά τονίζει ότι η προσευχή του μουεζίνη αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της μουσουλμανικής θρησκείας. Στο Ισραήλ το 18% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Για πολλούς άραβες ισραηλινούς η κυβέρνηση επιχειρεί να στιγματίσει τους μουσουλμάνους. Γι αυτό ο άραβας βουλευτής Αχμέντ Τίμπι καλεί σε ανυπακοή. «Πρέπει να ξεσηκωθούμε εναντίον του νόμου. Καλώ όλους τους άραβες πολίτες να αντισταθούν ακόμη κι αν εγκριθεί ο νόμος στην τρίτη ανάγνωση».
Και όμως, στην περίπτωση της Μπέιτ Σαφάφα βρέθηκε συμβιβαστική λύση. Εκπρόσωποι της αραβικής συνοικίας, που βρίσκεται νότια της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και του εβραϊκού οικισμού Γκίλο, συμφώνησαν να εγκατασταθούν ενισχυτές με μικρότερη εμβέλεια, στραμμένοι όλοι προς την αραβική πλευρά και να μειωθούν τα ντεσιμπέλ. Το θέμα διευθετήθηκε ήρεμα και χωρίς το νόμο. Μένει η χρηματοδότηση των καινούργιων ενισχυτών, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα.
Πηγή: DW