“Καμπανάκι” για ελλείψεις λαχανικών λόγω ενεργειακής κρίσης έκρουσαν οι καλλιεργητές της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.
Μάλιστα οι καλλιεργητές λαχανικών της βόρειας και δυτικής Ευρώπης σκέφτονται να “παγώσουν” τις δραστηριότητές τους, απειλώντας κατά αυτόν τον τρόπο περαιτέρω τις προμήθειες τροφίμων.
Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές που καλλιεργούνται σε θερμαινόμενα θερμοκήπια- όπως ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια και σε εκείνες που χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση-όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια. Κυρίως τα αντίδια χρειάζονται πολλή ενέργεια για να αναπτυχθούν. Μετά την συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και στη συνέχεια επαναφυτεύονται σε κοντέινερς με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να επιτραπεί η παραγωγή τους καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ευρώπη: Τι λένε οι αγρότες
Οι Ευρωπαίοι αγρότες προειδοποίησαν για ελλείψεις. Το αναμενόμενο πλήγμα στην παραγωγή και η άνοδος των τιμών σημαίνουν ότι τα σούπερ μάρκετ πιθανόν να στραφούν σε προμήθειες από θερμότερες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Όπως είπαν, το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο έξοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών θερμοκηπίων.
Οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους των λιπασμάτων, της συσκευασίας και της μεταφοράς των προϊόντων τους .
« Αντιμετωπίζουμε συνολικά ένα αυξημένο κόστος παραγωγής κατά περίπου 30% από το οποίο το μισό ή τα δύο τρίτα αυτού είναι για την ενέργεια » εξήγησε ο υπεύθυνος πωλήσεων στην γερμανική κοινοπραξία Reichenau-Gemüse, Γιοχάνες Γκρος. « Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτονται να αφήσουν άδεια τα θερμοκήπιά τους για να διατηρήσουν όσο χαμηλότερο γίνεται το κόστος. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο » , σημείωσε ο ίδιος.
Το δίκτυο θερμοκηπίων Glastuinbouw Nederland λέει ότι έως και 40% των 3.000 μελών του βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Ακόμη και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ισπανία, οι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών αντιμετωπίζουν μια αύξηση 25% στο κόστος των λιπασμάτων.
Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ένωσης Καλλιεργητών, Τζακ Γουόρντ είπε ότι η παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι αναπόφευκτο να στραφεί σε θερμότερα κλίματα. « Θα μεταφέρουμε την παραγωγή όλο και νοτιότερα, προς την Ισπανία και στο Μαρόκο και προς τμήματα της Αφρικής » , κατέληξε ο Γουόρντ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters