Quantcast
Ενεργειακή ασφάλεια: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρώπης - Ποια είναι τα θέματα της ατζέντας και ποιες χώρες υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση - enikonomia.gr
share

Ενεργειακή ασφάλεια: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρώπης – Ποια είναι τα θέματα της ατζέντας και ποιες χώρες υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά.

Μερικά από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν σήμερα επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση των «27»  Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας είναι η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της  Ουκρανίας  για τη μεταφορά φυσικού αερίου που λήγει στο τέλος του έτους.  Οι υπουργοί των «27» θα εξετάσουν τη δυνατότητα  για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με αυτές από άλλες χώρες, αλλά θα συζητηθούν και οι προτάσεις για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην αγορά ενέργειας, προκειμένου να  μην υπάρξουν δραματικές αυξήσεις στις τιμές και πλήξουν τους καταναλωτές της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρώπη έχει ήδη κινηθεί προς την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και πως αναζητεί  εναλλακτικές προμήθειες, όπως από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ εξετάζει και τη δημιουργία νέων δικτύων.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την τελευταία στιγμή, διότι η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει σταθερές ροές φυσικού αερίου για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η πρόταση της Ελλάδας 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο τραπέζι των συζητήσεων των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας βρίσκεται και η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία.

Επίσης επισημαίνεται πως την  πρόταση της Ελλάδας για το θέμα αυτό υποστηρίζουν και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται  η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ο στόχος της πρότασης είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στις τιμές ενέργειας και κυρίως μεταξύ της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.