Ένας στους τέσσερις Ασιάτες υποχρεώθηκε να δωροδοκήσει στη διάρκεια του 2016

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ζουν στην Ασία υποχρεώθηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους να δωροδοκήσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η οποία καλεί τις κυβερνήσεις να εξαλείψουν αυτή την ενδημική μάστιγα.

Για την έκθεση αυτή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η μκο, που έχει την έδρα της στο Βερολίνο, έθεσε ερωτήσεις σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους σε 16 χώρες της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού, που εκτείνεται από το Πακιστάν μέχρι την Αυστραλία.

Συνολικά περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υποχρεωθεί να καταβάλουν χρήματα σε κάποιον δημόσιο λειτουργό.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η Ινδία και το Βιετνάμ είναι οι δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη μάστιγα αυτή: σχεδόν τα δύο τρίτα των προσώπων που ερωτήθηκαν στις χώρες αυτές είχαν υποχρεωθεί να καταφύγουν σε δωροδοκία για να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η παιδεία ή τα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία είναι οι πιο ενάρετες χώρες της ζώνης στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί είναι οι αστυνομικοί. Και η κατηγορία του πληθυσμού που πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο είναι οι πιο φτωχοί.

«Οι κυβερνήσεις οφείλουν να πράξουν περισσότερα για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά της διαφθοράς», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Χοσέ Ουγκάζ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Διαφάνειας. «Η διαφθορά δεν είναι μικροαδίκημα, εμποδίζει τους ανθρώπους να βάλουν περισσότερο φαγητό στο τραπέζι τους, εμποδίζει την παιδεία, εμποδίζει την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα και τελικά μπορεί να σκοτώσει», προσθέτει.

Η Ασία έχει πληγεί πρόσφατα από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς που εμπλέκουν κυβερνήσεις.

Η Μαλαισία συγκλονίζεται από το 2015 από ένα τεράστιο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κλονίσει την ηγεσία της χώρας και αμαυρώσει την εικόνα της σε διεθνές επίπεδο.

Στην Κορέα, ένα σκάνδαλο διαφθοράς οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου Παρκ Γκουν-Χε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων.

Πέρυσι μια μκο ανέφερε λεπτομερώς τον τεράστιο πλούτο που έχουν συγκεντρώσει η οικογένεια και οι φίλοι του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν. Όσο για τη χούντα της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τον Μάιο του 2014, έχει υποσχεθεί μια μεγάλη εκστρατεία κατά της διαφθοράς, που προς το παρόν δεν έχει ακολουθηθεί από πράξεις.


Exit mobile version