Ένας Ινδός, νέος δήμαρχος Βόννης

Οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής (13.09) είχαν διπλή συμβολική σημασία για το δήμο Βόννης. Πρώτον, μετά από 21 χρόνια επικράτησης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση. Δεύτερον, ο νέος δήμαρχος της Βόννης με τη σημαία του CDU θα είναι ο πρώτος δήμαρχος με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ο νεοεκλεγείς Ασόκ Αλεξάντερ Σριντχάραν, ο οποίος απέσπασε το εντυπωσιακό ποσοστό του 50,6%, γεννήθηκε στη Βόννη το 1965 από πατέρα Ινδό. Ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης της Ινδίας στη Δυτική Γερμανία από τη δεκαετία του 1950 και η μητέρα του γερμανίδα. Ο Σριντχάραν πέρασε την παιδική του ηλικία στη Βόννη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης. Στη συνέχεια εργάστηκε για χρόνια ως επικεφαλής στην Οικονομική Υπηρεσία του Κενιγκσβίντερ, ενός μικρού δήμου κοντά στη Βόννη.

 

Αλλαγή μετά από 21 χρόνια

 

Παρά το «εξωτικό» όνομά του, ο Ασόκ Αλεξάντερ Σριντχάραν δεν καπηλεύθηκε την ξένη καταγωγή του προκειμένου να αποσπάσει περισσότερες ψήφους. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle η ινδική καταγωγή και η προεκλογική καμπάνια για τη δημαρχία ήταν δύο διαφορετικά θέματα που δεν ήθελε να μπλέξει. «Δεν με ενδιέφερε κάτι τέτοιο καθόλου. Δεν σκέφτηκα καθόλου έτσι και το στοιχείο αυτό δεν επηρέασε την προεκλογική μου εκστρατεία», αναφέρει ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά στόχος του νέου δημάρχου είναι να προβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο την πόλη της Βόννης στο εξωτερικό. Ως προς αυτό ίσως το ινδικό του όνομα να κάνει γνωστή τη Βόννη… στην Ινδία ή να φέρει ινδούς τουρίστες. «Φυσικά και βρίσκω φανταστικό άνθρωποι από την Ινδία να ενδιαφέρονται να μάθουν ποιος εξελέγη δήμαρχος Βόννης!», λέει ο Σριντχαράν.

Πάντως παρά το ότι ο ίδιος δηλώνει 100% Γερμανός δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πολλά ρατσιστικά σχόλια εναντίον του. «Οι μετανάστες αποτελούν μόλις το 25% του γερμανικού λαού. Γιατί το CDU Bόννης δεν βρήκε έναν γερμανό υποψήφιο;» έγραφε κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Απλά τα αγνόησα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγα, πολύ λίγα αυτά τα σχόλια», λέει ο ίδιος.

 

Η Βόννη ως «brand name»

 

Ο Σριντχάραν αναμένεται να αναλάβει επισήμως τη σκυτάλη στο δήμο Βόννης από τον σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό του στις 21 Οκτωβρίου. Στην κορυφή της ατζέντας του είναι να βελτιώσει τη θέση της πόλης όχι μόνο στον τομέα της πολιτικής και της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού. Από την πτώση του Τείχους και τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Βόννη στο Βερολίνο, η Βόννη άρχισε σταδιακά να παρακμάζει κι αυτό παρά τις περί του αντιθέτου εγγυήσεις. Ο νόμος περί διαμοιρασμού των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μεταξύ Βόννης και Βερολίνου οδήγησε τελικά στον μαρασμό της πόλης, κάτι που ο Σριντχάραν θέλει να αλλάξει άμεσα. «Πρέπει να ξανασυζητήσουμε το θέμα σε μια ευρεία βάση, όπως ακριβώς είχε γίνει και στις αρχές της δεκαετίας του 1990» Ο νέος δήμαρχος, τέλος, θέτει πολύ υψηλά στην ατζέντα του το κομμάτι του πολιτισμού, κυρίως σε συνάρτηση με την σπουδαία μουσική κληρονομιά που άφησε στην πόλη ο Μπετόβεν. Όπως λέει ο ίδιος άλλωστε: «Θέλουμε να διαφημίσουμε τη Βόννη διεθνώς σαν την πόλη του Μπετόβεν».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version