Ένας χρόνος από την παραίτηση Ρέντσι

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο Ματέο Ρέντσι έχασε το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος κα αποφάσισε, όπως είχε δεσμευθεί, να παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Επέλεξε να παραμείνει, όμως, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο να καταφέρει να ηγηθεί και πάλι της κυβέρνησης. Ωστόσο οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν φαίνεται να τον ευνοούν.

Οι δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς ανακοίνωσαν μόλις ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσουν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά ο πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της Fiat-Chrysler Σέρτζιο Μαρκιόνε, με τον οποίο ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στο παρελθόν είχε σύμπνοια, τώρα δείχνει να απομακρύνεται.

Σκληρή εκλογική αναμέτρηση


Για τον Ρέντσι, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, το πολιτικό μέλλον δεν προδιαγράφεται λαμπρό. Οι διαπραγματεύσεις του για κοινή συμπόρευση προς τις εκλογές περιορίζονται σε στελέχη των ριζοσπαστών στο μικρό, μετριοπαθές κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και στον προοδευτικό πρώην δήμαρχο του Μιλάνου Πιζαπία.

Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει τους περισσότερους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι δείχνουν να εμπιστεύονται και πάλιτον αειθαλή Σίλβιο Μπερλουσκόνι.Την ίδια ώρα -παρά τις τόσες εκκλήσεις- δεν μπόρεσε να συνεργασθεί με την Αριστερά. Οι δυνάμεις της επέλεξαν ως νέο τους ηγέτη τον πρόεδρο της γερουσίας και πρώην δικαστή Πιέτρο Γκράσο.

Συνεργασία με Μπερλουσκόνι;


Ένα χρόνο μετά την παραίτηση του Ρέντσι από την πρωθυπουργία, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα περνά «κρίση ταυτότητας». Το βασικό σημείο κριτικής των αναλυτών (όπως και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης) είναι ότι δεν υπάρχει μια μακρόπνοη στρατηγική, αλλά μόνον μεμονωμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες με στόχο τον εντυπωσιασμό των ψηφοφόρων.

Βάσει του νέου εκλογικού νόμου που ενέκρινε το ιταλικό κοινοβούλιο, οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν πολλές έδρες στον ιταλικό Βορρά (στην πλουσιότερη και πιο παραγωγική περιοχή της χώρας), όπου η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

Κατά συνέπεια, οι ελπίδες του Ματέο Ρέντσι να μπορέσει να γίνει και πάλι πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι ελάχιστες. Ίσως θα μπορέσει να συμβάλει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης μαζί με τον Μπερλουσκόνι.Αλλά με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να απογοητεύσει και πολλούς άλλους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version