Εμπόριο, οικονομία, Αμαζόνιος και Brexit στο “μενού” των ηγετών της G7

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οι μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά και το Brexit, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών της G7, στη Μπαγιόν της Γαλλίας.

Σύνοδος θα γίνει στη σκιά διαδηλώσεων στη Μπαγιόν και σε επτά ακόμη συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες σε γειτονικές πόλεις. Οι διαδηλωτές στοχεύουν να «περικυκλώσουν» συμβολικά τη G7.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε έκτακτα -κυρίως οικονομικά- μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, προσφέροντας βοήθεια στη Βραζιλία και στη Χιλή, ο πρόεδρος της οποίας Σεμπαστιάν Πινέρα είναι προσκεκλημένος στη Μπιαρίτς. Επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, θα επιδιώξουν συμφωνία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Η σημερινή ημέρα θα ξεκινήσει με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Γνωστοί για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα τους οι δύο ηγέτες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο, όπως φοβούνται οι Ευρωπαίοι;

Δεν είναι βέβαιο, αν και οι δύο άνδρες είναι υποστηρικτές του Brexit, καθώς ο Τζόνσον εξέφρασε χθες τη λύπη του για «τα σημαντικά εμπόδια» που περιορίζουν τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό κάλεσε τον Τραμπ να τα άρει προκειμένου οι δύο χώρες να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Μετά το πρωινό τους γεύμα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγγελα Μέρκελ, τον Σίνζο Άμπε, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια και την κατάσταση της οικονομίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχητικά σημάδια παρουσιάστηκαν στη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ προκαλώντας φόβους για μια περίοδο αποδυνάμωσης της διεθνούς ανάπτυξης.

«Σύγκλιση»

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή με την ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών.

«Οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη γενική ανησυχία.

Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών ως αντίποινα για την απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει τις μεγάλες, αμερικανικές, τεχνολογικές εταιρείες.

Στη διάρκεια γεύματος στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel du Palais χθες οι δύο άνδρες προσπάθησαν να βρουν κοινό τόπο.

Η συζήτηση αυτή «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στην G7, λαμβάνοντας διευκρινίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ» για τα βασικά ζητήματα, «περιλαμβανομένων των συμφωνιών και των διαφωνιών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πολλά καλά πράγματα έρχονται για τις δύο χώρες μας. Σημαντικό Σαββατοκύριακο με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέρυσι ο Τραμπ αποχώρησε από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά νωρίτερα και πήρε αποστάσεις από το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει. Προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο, φέτος ο Μακρόν αποφάσισε να καταργήσει το ανακοινωθέν, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Διαμάχη για το Brexit

Αν και η διατλαντική ρήξη είναι η πιο εμφανής, υπάρχουν βαθιοί διχασμοί και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με τον Τζόνσον να κάνει το ντεμπούτο του στη G7 την ώρα που προσπαθεί να πείσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αντιπαρατέθηκαν χθες Σάββατο ενόψει της σημερινής τους συνάντησης.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον να μην θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο ‘κύριος Χωρίς Συμφωνία’», δήλωσε ο Τουσκ.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι ο Τουσκ θα είναι αυτός που θα φέρει την ευθύνη, αν η χώρα του δεν καταφέρει να καταλήξει σε νέα συμφωνία για το διαζύγιό της από την ΕΕ.

«Θα πω στους φίλους μας στην ΕΕ ότι, αν δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από το backstop. Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο ‘κύριος Χωρίς Συμφωνία’, τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με τη Σύνοδο, με οικοδέσποινα τη Μπριζίτ Μακρόν, οι πρώτες κυρίες θα περιηγηθούν στη χώρα των Βάσκων, κυρίως το χωριό Εσπελέτ, γνωστό για το κοκκινοπίπερό του. Η Σύνοδος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το απόγευμα και ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον απολογισμό της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version