Ελβετικό φράγκο: Απόφαση-βόμβα του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ για τους δανειολήπτες – Ποια είναι τα νέα δεδομένα

ελβετικό φράγκο

Απόφαση -βόμβα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους  δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε σήμερα τους Πολωνούς προσφεύγοντες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Υπενθυμίζεται πως η ρυθμιστική αρχή της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν να κοστίσουν στις τράπεζες της χώρας 100 δισεκατομμύρια ζλότι (  ή 24,31 δισεκατομμύρια δολάρια). Επίσης επισημαίνεται πως εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοί πολίτες έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, αλλά κυρίως σε ελβετικά φράγκα. Αυτό το  έκαναν επειδή την περίοδο που πήραν τα δάνεια αυτά είχαν χαμηλότερα επιτόκια από τα υπόλοιπα νομίσματα, ωστόσο μετά την εκτίναξη του ελβετικού φράγκου έναντι του ζλότι και τις αυξήσεις των επιτοκίων στην Ελβετία, οι δανειολήπτες πληρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά δόσεων δανείων από ό,τι αναμενόταν.

Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για τους δανειολήπτες

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει πως οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν με επιπλέον αυξήσεις τις δόσεις των δανείων των πολιτών τα οποία έχουν  ληφθεί σε ξένα νομίσματα, καθώς κρίθηκε ότι τα δάνεια ήταν άκυρα και περιείχαν άδικους όρους. Αυτή την ετυμηγορία  περίμεναν οι αναλυτές.

Η νομοθεσία της ΕΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειολήπτες να μπορούν  ζητήσουν αποζημίωση από την τράπεζα, πέραν ​​από την επιστροφή των μηνιαίων δόσεων που καταβλήθηκαν, όταν ακυρώνεται η σύμβαση ενός στεγαστικού δανείου επειδή περιλαμβάνει  καταχρηστικούς όρους, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το δικαστήριο. Ωστόσο δεν επιτρέπει το Δικαστήριο στην τράπεζα να βασίζεται σε παρόμοιες αξιώσεις κατά των καταναλωτών.

Βαρύ θα είναι το κόστος για τον πολωνικό τραπεζικό τομέα, ωστόσο οι αναλυτές είπαν ότι θα απορροφηθεί το πλήγμα που θα υποστεί. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τη γνώμη ενός συμβούλου του δικαστηρίου η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο.  Από την πλευρά της η πολωνική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή KNF ανέφερε πως η απόφαση αυτή είναι αρνητική για το πολωνικό τραπεζικό τομέα και για την ευρύτερη οικονομία της χώρας, ωστόσο οι δανειολήπτες της χώρας είναι ασφαλείς.

Ο  εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Pilawska Zorski, Andrzej Zorski  εκτίμησε πως με την απόφαση αυτή,  όλο και περισσότεροι δανειολήπτες  στεγαστικών δανείων θα οδηγήσουν τις τράπεζες στα δικαστήρια. Οι οφειλέτες που φοβόντουσαν να μηνύσουν την τράπεζά τους υπό την απειλή αγωγής, μετά τη σημερινή απόφαση δεν θα πρέπει πλέον να έχουν τέτοιους φόβους, συμπλήρωσε.  Ωστόσο, ο  πρόεδρος της Πολωνικής Ένωσης Τραπεζών, Tadeusz Bialek, Tadeusz Bialek είπε πως οι τράπεζες έχουν ήδη συνάψει σχεδόν  60.000 διακανονισμούς με πελάτες και ελπίζουν πως  θα προχωρήσουν και σε περισσότερους. Ο ίδιος επισήμανε πως αυτός ήταν ένας «φθηνός και γρήγορος τρόπος για φιλική επίλυση υποθέσεων».

Η Ελλάδα

Η απόφαση αυτή ανοίγει εν μέρει  και τον  δρόμο και για τη δικαίωση Ελλήνων δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.  Υπενθυμίζεται πως αυξήθηκε σημαντικά στην Ελλάδα η χορήγηση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, την  περίοδο 2006 – 2009.  Από το 2014 και μετά, ύστερα από την απελευθέρωση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, το νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 30% έναντι του ευρώ. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αντιστοίχως και η δόση του δανείου.

 

 

 

 

Exit mobile version