Ελπίδες για λύση στη διαμάχη Αργεντινής – πιστωτών

Η νομική διαμάχη της Αργεντινής με εκπροσώπους «επιθετικών» hedge funds μετράει χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να καταστεί εφικτή μια συμφωνία ανάμεσα στις αντίδικες πλευρές.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση στο χρόνιο αδιέξοδο καθίσταται τώρα ορατό. Η νέα κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού.

Οι ελπίδες εναποτίθενται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, η κυβέρνηση του οποίου αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία στις 10 Δεκεμβρίου, βάζοντας τίτλους τέλους στην εποχή της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Η στάση της τελευταίας απέναντι στο hedge fund NML Capital του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ και των υπόλοιπων κερδοσκόπων ήταν πεισματικά ανένδοτη. Αποτέλεσμα της σφοδρής αντιπαράθεσης ήταν να φτάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

 

Ανυποχώρητη η Κίρχνερ αλλά και οι επενδυτές

Ο Σίνγκερ και οι λοιποί επενδυτές αρνούνται πεισματικά από τη στιγμή της χρεοκοπίας της Αργεντινής το 2001 να κάνουν δεκτά τα αιτήματα αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει το Μπουένος Άιρες.

Ζητούν πλήρη αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεολυσίων. Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα της χώρας είχαν εκδοθεί στη βάση του αμερικανικού δικαίου προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερα για τους διεθνείς επενδυτές, η δικαστική διαμάχη που ανέκυψε κατέληξε στα χέρια του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα στη Νέα Υόρκη.

Αυτός δικαίωσε τους προσφεύγοντες, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να καλείται να καταβάλει 1,7 δις δολάρια στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κερδοσκοπικών ταμείων και μάλιστα κατά προτεραιότητα, πριν από την εξυπηρέτηση άλλων χρεών.

Η κυβέρνηση Κίρχνερ προέβαλε ωστόσο αντίσταση στη δικαστική απόφαση, αναγκαζόμενη έτσι σε στάση πληρωμών έναντι των υπόλοιπων δανειστών της.

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των hedge funds, το 93% των πιστωτών της Αργεντινής είχαν συμφωνήσει μετά τη χρεοκοπία της χώρας να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν με νέα, χαμηλότερης απόδοσης, δεχόμενοι έτσι δραστικό περιορισμό των αξιώσεών τους.

Μετά τη δικαστική απόφαση στη Νέα Υόρκη η αποπληρωμή των δανείων τους με τους νέους όρους έχει διακοπεί.

Ενδεικτική για τον βαθμό του αδιεξόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η ατμόσφαιρα τη δικαστική αίθουσα του δικαστή Γκριέσα την προηγούμενη εβδομάδα. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης ομαδικών προσφυγών από κερδοσκόπους που προσπαθούν να επωφεληθούν και αυτοί από τη δικαίωση των hegde funds.

Οι πρόσθετες συνολικές διεκδικήσεις ανέρχονται σε έξι δις δολάρια. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε. Ένας από τους λόγους ήταν ότι επρόκειτο για την τελευταία διαπραγμάτευση επί προεδρίας Κίρχνερ.

 

Ο Μάκρι καλείται να επαναφέρει τη χώρα στις αγορές

Μετά της αποχώρησή της από την εξουσία ενδέχεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόθεση του Μαουρίτσιο Μάκρι είναι να βρεθεί λύση και μάλιστα γρήγορα. Ο χρόνος πιέζει την Αργεντινή, η οποία είναι αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές από το 2002 και χάνει, εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης της απέναντι στα hedge funds, κι άλλο μέρος της ήδη ισχνής εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Γεγονός είναι ότι η ανυποχώρητη στάση στοίχισε πολύ ακριβά στη δεύτερη σε μέγεθος κρατική οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Με το δημοσιονομικό της έλλειμμα να αυξάνεται, τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη και την ασθενική ανάπτυξη, η Αργεντινή αδυνατεί να εξακολουθήσει να καταβάλλει αυτό το υψηλό τίμημα.

Ο νέος πρόεδρος καλείται να αποκαταστήσει τη σύνδεση της χώρας με τις αγορές. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι πιθανότατα η επίλυση της δικαστικής διαμάχης για το χρέος.

Μία διαδικασία που είναι πάντως κάθε άλλο παρά αυτονόητη, καθώς θα απαιτηθεί προηγούμενη έγκριση του κοινοβουλίου, στο οποίο η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Πηγή: DW

Exit mobile version