Ελλείψεις προσωπικού, συμβόλαια ορισμένου χρόνου και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των εργασιακών σχέσεων μετά το Brexit. Κι αυτό παρά τον ότι η ανεργία φαίνεται ότι μειώνεται.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση προσλήψεων των τελευταίων δύο χρόνων, o χρηματοπιστωτικός τομέας του Λονδίνου εξακολουθεί να παρουσιάζει ελλείψεις. Επίσης οι προσλήψεις στελεχών γίνονται κατά κύριο λόγο με συμβόλαια μικρής διάρκειας, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει το Brexit.
Κι όλα αυτά ενώ το ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη Μ. Βρετανία είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 30 χρόνων -κινείται γύρω στο 4%- και παρά το ότι ο ρυθμός των προσλήψεων εργαζομένων από επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων των τάσεων της αγοράς εργασίας, Μarkit.
Κανόνας τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου
Ειδικότερα, το αξιοπερίεργο είναι ότι σύμφωνα με έρευνα σε 400 πρακτορεία εξεύρεσης εργασίας οι μόνιμες θέσεις εργασίας καταγράφονται κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια και όχι στο Λονδίνο. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον τραπεζικό τομέα, που αποτελεί την οικονομική ατμομηχανή της βρετανικής πρωτεύουσας. Εκεί επίσης τα στελέχη προσλαμβάνονται με συμβόλαια εργασίας περιορισμένου χρόνου. Μια τάση την οποία οι ειδικοί αποδίδουν και πάλι στο Brexit.
Το γεγονός που ανησυχεί ευρύτερα πάντως τους εργοδότες είναι ότι στον τομέα της εργασίας η ζήτηση άρχισε να ξεπερνά την προσφορά. Στη Βρετανία το 12% της αγοράς εργασίας καλύπτεται από Ευρωπαίους μετανάστες. Η μείωση του αριθμού τους έχει ήδη ωθήσει τις αμοιβές προς τα επάνω, μια εξέλιξη μάλλον θετική για τους Βρετανούς εργαζόμενους. Το πρόβλημα της υπερπροσφοράς φθηνής εργασίας από Ευρωπαίους μετανάστες οδήγησε ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια σε μείωση του κόστους εργασίας. Κι αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην επικράτηση του Brexit.
Παλινωδίες στην κυβέρνηση Μέι
Εν τω μεταξύ, οι παλινωδίες της κυβέρνησης, αποτέλεσμα του εσωτερικού πολέμου ανάμεσα σε πρωτοκλασάτους υπουργούς που πιέζουν για μεταβατική περίοδο μετά το 2019, με ένταξη της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ένωση και σε μια μειοψηφία σκληρών αντιευρωπαϊστών βουλευτών, καθώς και η μεσοβέζικη στάση της Ντάουνινγκ Στριτ που θέλει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.
Τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ORB International, δείχνει ότι το 61% των 2.000 ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα του Brexit και επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ενωση.
Πηγή: Deutsche Welle