Η Νομοθετική Συνέλευση (κοινοβούλιο) του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε χθες έναν νόμο ο οποίος απαγορεύει όλες τις εξορύξεις μεταλλευμάτων στη χώρα, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι περιβαλλοντικές και φυσικές πηγές πλούτου στην φτωχή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Ο νέος νόμος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα και 70 βουλευτές, αποκλείει κάθε εξερεύνηση, εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων, είτε βρίσκονται σε ανοικτά σκάμματα είτε υπόγεια.
Η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών όπως το κυανίδιο και τον υδράργυρο, και μονιμοποιεί ένα προεδρικό διάταγμα του πρώην προέδρου Αντόνιο Σάκα το 2009 το οποίο ανανεώνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Αρκετές περιοχές της χώρας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιων εταιρειών εξόρυξης χρυσού και ασημιού.
Τον Οκτώβριο, το Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε σε διαιτησία στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας μια υπόθεση εναντίον της Αυστραλιανής-Καναδικής εταιρείας εξόρυξης OceanaGold, η οποία απαιτούσε 250 εκατομμύρια δολάρια (233 εκατ. ευρώ) για την άρνηση παροχής άδειας εξόρυξης το 2009.
Στην απόφασή του, το κέντρο ICSID έδωσε την εντολή στον εταιρεία να πληρώσει στο Ελ Σαλβαδόρ το ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων (7,4 εκατ. ευρώ) για τα νομικά έξοδα, αναφέρει το ΑΠΕ.