Η ηγεσία της Κίνας ανακαλύπτει ότι οι αγορές έχουν την τάση να τιμωρούν τις κυβερνήσεις που κάνουν το σωστό την λάθος στιγμή και δεν είναι η μόνη που είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις. Ο αντίκτυπος είναι αισθητός σε όλο τον κόσμο.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, το Πεκίνο έλαβε μέτρα για να κάνει πιο ευέλικτο τον μηχανισμό ρύθμισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η απόφαση αυτή – την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια στην Κίνα οι αμερικάνικες κυβερνήσεις και οι αναλυτές – είναι ένα σωστό βήμα στο πολυετές ταξίδι της χώρας προς ένα σύστημα που θα βασίζεται πραγματικά στις δυνάμεις της αγοράς.
Και επειδή μιλάμε για μια πολύ μεγάλη οικονομία στο παγκόσμιο στερέωμα, η απόφαση είναι συμβατή με την σταδιακή ανάληψη από το Πεκίνο των πολύπλευρων ευθυνών για την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας.
Από πολλές σκοπιές, ήταν μια σωστή κίνηση. Το πρόβλημα είναι ότι εφαρμόστηκε την λάθος στιγμή. Η καθυστερημένη εφαρμογή της σε ένα χρονικό σημείο που αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Κίνα βρίσκεται εν μέσω μιας σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, οδήγησε σε μια σημαντική υποτίμηση του γουάν.
Ως εκ τούτου, αντί να αντιμετωπιστεί ως ένα σημαντικό κομμάτι μιας επωφελούς μεσοπρόθεσμης μεταρρύθμισης, επικρίθηκε από πολλούς ως μια απόπειρα της Κίνας να «κλέψει» ανάπτυξη από τις άλλες χώρες – συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παγκόσμια οικονομική αστάθεια, με τις αγορές να σπεύδουν να προεξοφλήσουν μια μεγαλύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές ημέρες έντονης μεταβλητότητας στις αγορές για να επέμβει η κυβέρνηση στην αγορά συναλλάγματος, αντί να διατηρήσει μια λιγότερο παρεμβατική στάση. Με την παγκόσμια αναταραχή να συντηρείται, ένιωσε πως πρέπει να προχωρήσει και σε μέτρα νομισματικής τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης και μιας μείωσης επιτοκίων, μικρότερων ελάχιστων αποθεματικών και άμεσων ενέσεων ρευστότητας.
Υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό μετά από δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει την εμπλοκή της στην χρηματιστηριακή αγορά.
Αναγνωρίζοντας ότι δεν πρέπει και ότι δεν μπορεί να στηρίζει υπερτιμημένες μετοχές, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Πεκίνο εξετάζει να απομακρυνθεί από την πολιτική των εκτεταμένων αγορών μετοχών.
Αυτή είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Αλλά για άλλη μια φορά, αν η κυβέρνηση δεν είναι προσεκτική, θα πάρει την λάθος στιγμή ένα μέτρο συμβατό με την μεσοπρόθεσμη οικονομική μεταρρύθμιση. Και αυτήν την φορά θα συνοδεύεται από αμφιβολίες για τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Οι αγορές στην Κίνα και αλλού προσπαθούν ακόμα να ανακτήσουν τον βηματισμό τους μετά από μια εβδομάδα πρωτοφανούς μεταβλητότητας.
Στις συνθήκες αυτές, οι έμπειροι φορείς άσκησης πολιτικής θα άφηναν πρώτα να κατακαθίσει η σκόνη, προτού κάνουν κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει την εμπιστοσύνη των νευρικών επενδυτών.
Το φαινόμενο αυτό, της λήψης των σωστών αποφάσεων την λάθος στιγμή, δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Το έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές η Fed, όπως το «taper tantrum» τον Μάιο του 2013: την ξαφνική ανακοίνωση της πρόθεσης να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ταρακούνησε για μερικές εβδομάδες τις αγορές, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να πάρει πίσω την ανακοίνωση της.
Καθώς προχωράει βαθύτερα στο δρόμο της απελευθέρωσης των αγορών, η Κίνα θα μάθει κάτι που το έμαθαν και άλλες χώρες με πολύ πόνο, στον ανεπτυγμένο και στον αναδυόμενο κόσμο (η Βραζιλία και η Νότια Κορέα για παράδειγμα).
Δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι πιο ευαίσθητη στις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις των αγορών, συμπεριλαμβανομένων των απότομων κινήσεων στα χαρτοφυλάκια που ενέχουν τον κίνδυνο να περάσουν στην πραγματική οικονομία και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Η ευαισθησία αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από πολύ καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική, καθώς και από πιο έξυπνη διαχείριση των προσδοκιών της αγοράς (και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο εκφοβισμός των πωλητών και η δημόσια διαπόμπευση των δημοσιογράφων).
Διαφορετικά, η αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης της Κίνας, μαζί με το εντυπωσιακό ιστορικό αξιέπαινων μεταρρυθμίσεων και πολιτικού οράματος, θα δοκιμαστούν από τις δυσαρεστημένες και ασταθείς αγορές. Και αν συμβεί αυτό οι επιπτώσεις θα γίνουν αναπόφευκτα αισθητές στις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Euro2day.gr