ΕΚΤ: Τι λέει ο κ. Στουρνάρας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό

ΕΚΤ

ΕΚΤ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ στο να αυξήσει σταδιακά η ΕΚΤ τα επιτόκια. 

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας είπε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Alpbach της Αυστρίας (EFA) 2022  ότι ο πληθωρισμός  της Ευρωζώνης προέρχεται κυρίως από την προσφορά, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ  και χαρακτήρισε το φαινόμενο “Λερναία Ύδρα”.

Για το λόγο αυτό, είπε ότι, η κύρια πρόκληση είναι πώς να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς όμως να υπάρξει απότομη πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Σε αυτό το περιβάλλον «της τέλειας πληθωριστικής καταιγίδας που βρισκόμαστε, η ενδεδειγμένη απόκριση της νομισματικής πολιτικής είναι η εξομάλυνση των αλλεπάλληλων διαταραχών της προσφοράς, με σταδιακή αλλά αποφασιστική ομαλοποίηση της πολιτικής, που διατηρεί την ευχέρεια επιλογής ανάλογα με τις συνθήκες και ενσωματώνει ευελιξία. Θεωρώ ότι η προσέγγιση της σταδιακής ομαλοποίησης που έχουμε ακολουθήσει είναι επιτυχής και θα πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων

Αναφορικά με τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, αυτές θα αποφασίζονται ανά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο κατάλληλος χρόνος αλλά και η έκταση των μεταβολών των επιτοκίων θα εξαρτηθούν, όπως ανέφερε, από την εκάστοτε αξιολόγηση, σχετικά με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Προέβλεψε ότι οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και οι διαταραχές που συνδέονται με τον πόλεμο είναι πιθανόν να συνεχιστούν. Αλλά η επιβράδυνση της ζήτησης θα συμβάλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή όλους τους παράγοντες. Κρίνεται ενδεδειγμένη μια σταδιακή, σε διαδοχικά βήματα, προσέγγιση, δεδομένου ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και ότι ο πληθωρισμός προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Υπενθύμισε δε την απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο η ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής – ο οποίος αφορά την υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού για τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου-, υιοθετώντας το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI), ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που θα στηρίξει την αποτελεσματική μετάδοση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, κατά τη διαδικασία ομαλοποίησής της.

Για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού εκτίμησε ότι τα διαδοχικά άλματα του πληθωρισμού σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα θα αρχίσουν σύντομα να ανακόπτονται, υποστηρίζοντας ότι επίκειται η σταθερή αποκλιμάκωσή του. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο τις οποίες και επικαλέστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο πριν από το τέλος του έτους, να μειωθεί σταδιακά το 2023 και να συγκλίνει προς τον στόχο το 2024.

 

 

 

Exit mobile version