Quantcast
ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια - Οι εκτιμήσεις για νέα αύξηση και οι συνέπειες - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις για νέα αύξηση και οι συνέπειες

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης δηλαδή στο 3,75% και όχι κατά 50 μονάδες βάσης, όπως είχε γίνει στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της.

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την απόφαση αυτή, το ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί, επεσήμαναν οι αναλυτές της Nomura, όπως μετέδωσε πρόσφατα το  www.politico.eu. Πάντως η συγκεκριμένη αύξηση δεν αναμένεται να είναι η τελευταία καθώς εκτιμάται ότι θα γίνει τουλάχιστον άλλη μία κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις αυξήσεις των επιτοκίων αναφέρεται και το money.usnews.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters. Αυτή είναι η 7η έβδομη συνεχόμενη αύξηση που γίνεται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται δε πως η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Η αύξηση αυτή αγγίζει επίπεδα- ρεκόρ. Για το θέμα των επιτοκίων μίλησε και ο οικονομολόγος της TS Lombard, Davide Oneglia. Με μεγαλύτερη ευελιξία θα μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εάν αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, είπε και πρόσθεσε πως αυτή η αύξηση δεν είναι απαραίτητα “απαγορευτική”

Στεγαστικά δάνεια: Ποιους θα επηρεάσει η απόφαση της ΕΚΤ

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσει τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Και αυτό επειδή οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν “παγώσει” από τις 2 Μαΐου και για διάστημα 12 μηνών τα προγράμματα κυμαινόμενων επιτοκίων (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON-Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο ΕΚΤ κλπ) όλων των στεγαστικών δανείων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το πάγωμα αυτό θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 έως και Απριλίου 2024. Ωστόσο το “πάγωμα’  αυτό δεν αφορά στο πρόγραμμα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης διότι αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μοναδικοί κερδισμένοι είναι όσες ” κλείδωσαν”  έγκαιρα τα χρέη τους σε σταθερό επιτόκιο διότι δεν επηρεάζονται από τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων αλλά και τις μελλοντικές. Κερδισμένοι όμως από την άνοδο  των επιτοκίων είναι  και οι καταθέτες. Και αυτό επειδή  πραγματικά επιτόκια υπάρχουν μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς στο ταμιευτήριο τα επιτόκια  είναι σχεδόν στο 0 .

Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Υπενθυμίζεται πως χθες αύξησε  η Fed τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης και το εύρος των επιτοκίων ανήλθε στο 5% με 5,25% . Αυτή ήταν 10η αύξηση των επιτοκίων που έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ( δηλαδή από το Μάρτιο του 2022) . Η Fed ανέφερε μεταξύ άλλων πως μπορεί το τραπεζικό σύστημα να είναι σταθερό και ανθεκτικό, ωστόσο οι πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τα δεδομένα στην οικονομία, στην δραστηριότητα, στις προσλήψεις, αλλά και στον πληθωρισμό.  Επίσης επεσήμανε πως οι επιπτώσεις αυτές δεν έχουν φανεί ακόμη και πως το Συμβούλιο  της Τράπεζας θα παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού.Ο  στόχος του συμβουλίου είναι η πλήρης απασχόλησης με την πτώση του πληθωρισμού στο ποσοστό του 2%, είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.