Σήμερα, Πέμπτη θα γίνει η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων. Όπως μεταδίδει το Reuters.com η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα μειώσει σήμερα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, όπως υποστήριξαν 82 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου.
Για το θέμα των επιτοκίων μίλησαν και οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank. Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα καθορίσει τη νέα κατεύθυνση για την πολιτική είπαν σύμφωνα με το Reuters.com και πρόσθεσαν ο εγχώριος πληθωρισμός ( ενν της Ευρωζώνης) αποδεικνύεται πως θα παραμείνει σταθερός το 2024 επειδή η δυναμική της οικονομίας ξεπερνά τις προσδοκίεςτων αναλυτών. Επίσης εξήγησαν πως για αυτόν τον λόγο η ΕΚΤ μπορεί να αντέξει οικονομικά εάν κάνει τα πράγματα αργά (ενν μείωση επιτοκίων) και να αφήσει τα δεδομένα να καθορίσουν τις παραμέτρους του κύκλου χαλάρωσης.
Τα επιτόκια
Υπενθυμίζεται πως για 14 μήνες τα επιτόκια αυτά έχουν αυξηθεί 10 φορές σε επίπεδα – ρεκόρ και για επιπλέον 9 μήνες αυτά ήταν αμετάβλητα. Σημειώνεται δε πως η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης θα είναι η πρώτη που γίνεται ύστερα μία 10ετία και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε, το επιτόκιο αυτό είχε διαμορφωθεί στο -0,20% από -0,10%που ήταν. Αυτό γινόταν σε μία περίοδο αρνητικών επιτοκίων που είχε εισέλθει η ΕΚΤ και λίγο μετά την ποσοτική χαλάρωση της πολιτικής της προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του αντιπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Πάντως φαίνεται πως αυτό δεν θα επαναληφθεί στο ορατό μέλλον.
ΕΚΤ: Ποιοι οικονομολόγοι τάσσονται κατά της μείωσης των επιτοκίων
Ωστόσο την ίδια στιγμή δεν θεωρούν όλοι ότι είναι καλή ιδέα αυτή η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Όπως ανέφερε στο Reuters.com ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Algebris Investments, Gabriele Foà, μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί σύντομα να αποδειχθεί ότι είναι λάθος πολιτικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του οικονομολόγου της JPMorgan, Γκρεγκ Φουζέσι. Μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ήταν “παραδόξως βιαστική” σημείωσε ο κ. Φουζέσι. Και συνέχισε λέγοντας πως το κόστος της αναμονής μέχρι τον Σεπτέμβριο για το θέμα των επιτοκίων φαίνεται να είναι χαμηλό ενώ σημαντικό θα είναι το όφελος εάν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στις προοπτικές του πληθωρισμού. « Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ φαίνεται πως για κάποιο λόγο έχει ήδη αποφασίσει πριν από πολλές εβδομάδες για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο » είπε μεταξύ άλλων.
Στο θέμα των επιτοκίων αναφέρθηκε πρόσφατα σύμφωνα με το Reuters.com και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν. Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα ήταν «δήλωση νίκης» σημείωσε και επεσήμανε πως από την πρόοδο στον εγχώριο πληθωρισμό και τη ζήτηση θα εξαρτηθεί η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα.
Επιτόκια της ΕΚΤ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μέχρι το τέλος του έτους
Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η πλειοψηφία των οικονομολόγων εξακολουθεί να πιστεύει πως θα υπάρξουν μέχρι το τέλος του έτους δύο περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώνεται δε πως η μία μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ενδέχεται να γίνει τον Σεπτέμβριο και η άλλη τον Δεκέμβριο.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Μάιο περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,6%
«Είμαστε ακόμα πεπεισμένοι πως ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή που αφορά τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης θα μειωθεί. Αλλά σίγουρα υπάρχει μια δυναμική του τελευταίου μιλίου εδώ», δήλωσε ο οικονομολόγος της BNP-Paribas, Paul Hollingsworth.
« Τα πέντε τρίμηνα της στασιμότητας (από το φθινόπωρο του 2022 έως το τέλος του 2023) στην οικονομία της Ευρωζώνης υποδηλώνουν πως η ΕΚΤ μπορεί να έχει υπερβολικά αντιδράσει στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο οικονομολόγος στο Berenberg, Holger Schmieding.
Στεγαστικά δάνεια: Πότε θα μειωθούν οι δόσεις
Από την ταχύτητα της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί και το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Σημειώνεται δε πως οι τράπεζες είχαν “παγώσει” από τον Μάιο του 2023 τις δόσεις αυτών των δανείων. Το πάγωμα ισχύει, μετά την φετινή ανανέωσή του, έως τον Μάιο του 2025 – με βάση το επιτόκιο αναφοράς που ήταν στα τέλη του Μαρτίου 2023 μείον 20 μονάδες βάσης.
Δεδομένου ότι τον Μάρτιο του 2023 το επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ ανερχόταν στο 3,5% και το τρίμηνο Euribor – το οποίο αποτελεί τη βάση αναφοράς για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο – λίγο πάνω από το 3%, οι δόσεις των δανείων «κλείδωσαν» με το Euribor χαμηλότερα από το 3%.
Μετά τον Μάρτιο του 2023, η ΕΚΤ προχώρησε σε τέσσερις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, με το τρίμηνο Euribor να κυμαίνεται σήμερα στο 3,8%.
Επομένως, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να μειωθούν 5 φορές. Εάν η κάθε μείωση επιτοκίου είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης (ή λιγότερο), τότε οι δανειολήπτες αυτοί θα έχουν συγκεκριμένο οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι η μείωση των δόσεων θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο έτος ανάλογα με το επίπεδο όπου θα σταθεροποιηθούν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.