ΕΚΤ: Σήμερα η συνεδρίαση της Τράπεζας για τα επιτόκια -Τι λένε αναλυτές και αγορές

ΕΚΤ

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει σήμερα, Πέμπτη, 18 Ιουλίου η ΕΚΤ τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση της. Δηλαδή το επιτόκιο καταθέσεων εκτιμάται πως θα παραμείνει στο 3,75%, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ως προς το guidance.

Αυτό σηματοδοτεί πως η επόμενη κίνησή της Τράπεζας θα είναι να προβεί σε μια επιπλέον μείωση επιτοκίων  ακόμη και εάν το τοπίο για να γίνει αυτό είναι ασαφές και υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της  economictimes.indiatimes.com Ωστόσο τα βλέμματα όλων θα στραφούν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβρη για το εάν θα μειωθούν εκ νέου  τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο μειώθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 0,25%.

Μάλιστα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να τονίσει σήμερα πως περιορίζονται οι πιέσεις στις τιμές των προϊόντων όπως αυτό αναμενόταν,  ωστόσο  οι κίνδυνοι παραμένουν και για αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα  πριν αποφασίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τα επιτόκια.

Τι λένε οι αναλυτές και τι οι αγορές

Για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια μίλησαν στο economictimes.indiatimes.com. «Πιστεύουμε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα πως εξακολουθεί να πιστεύει πως  το ποσοστό του πληθωρισμού μειώνεται και πως συνολικά είναι σε θέση να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της ( εν. νομισματική)»  σημείωσε ο στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets, Peter Schaffrik.

Θεωρούμε πως η ΕΚΤ δεν αισθάνεται άβολα το ότι η αγορά προσδοκά τώρα πως θα υπάρξει μια επιπλέον μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο, είπε από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Santander, CIB Antonio Villarroya. « Οι προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό είναι συνεπείς αναφορικά με τον ρυθμό μειώσεων στα επιτόκια σε τριμηνιαία βάση» συμπλήρωσε και εκτίμησε πως « το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 2,5% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι αυξημένοι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να σταματήσει τυχόν μειώσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο οικονομολόγος της Societe Generale, Ανατόλι Ανενκόφ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια άλλη αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ για τα επιτόκια είναι το κατά πόσο γρήγορα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα τα μειώσει.

Οι αγορές 

Πάντως οι  αγορές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε 2 επιπλέον μειώσεις  επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ μέχρι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η ΕΚΤ θα κάνει πέντε κινήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό σύμφωνα με τις αγορές. Σημειώνεται δε πως την άποψη αυτή δεν την αμφισβήτησε κανένας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Επίσης οι αγορές βλέπουν τώρα πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια της τον Σεπτέμβριο. Μια δεύτερη κίνηση για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνει από τη Fed πριν τη λήξη του έτους. Το χρονοδιάγραμμα για την πολιτική των επιτοκίων ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτό της ΕΚΤ καθώς και η τελευταία αναφέρει πως θα γίνουν επιπλέον 2 μειώσεις.

 

 

Exit mobile version