ΕΚΤ: Σήμερα η συνεδρίαση για τα επιτόκια-Τι λένε οικονομολόγοι και παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΕΚΤ

 

Σήμερα, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εν νέου η ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι εάν ΕΚΤ θα μειώσει  στη σημερινή συνεδρίαση της τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης ή κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν είναι η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει σήμερα το επιτόκιο των καταθέσεων της κατά 25 μονάδες βάσης και να ανέλθει στο 3,25% εάν λάβει υπόψιν της τη μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 1,8% τον Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με την εξασθένιση της οικονομίας της. Πάντως εάν γίνει σήμερα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη κατά σειρά που γίνεται για το 2024.

Υπενθυμίζεται δε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times πως είναι υπέρ στο να μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης  τόσο στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου όσο και σε αυτή του Δεκεμβρίου, ενώ τάχθηκε υπέρ στο να συνεχιστεί η μείωση τους και το 2025 σε περίπτωση που μπει “φρένο” το επόμενο διάστημα στις αυξήσεις των τιμών και υπάρξει αποκλιμάκωση σε αυτές.

Επιτόκια: Τι λένε οι οικονομολόγοι για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Για την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναφορικά με το θέμα των επιτοκίων μίλησαν και οικονομολόγοι στο www.businesstimes.com.

Μπορούν να υπάρξουν το επόμενο διάστημα και χαμηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ λόγω των τάσεων που επικρατούν στην πραγματική οικονομία αλλά και του πληθωρισμού, είπε ο οικονομολόγος της Berenberg,Holger Schmieding.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος της BNP-Paribas  Paul Hollingsworth, επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άλλη μία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου σε περίπτωση που βελτιωθούν τα τωρινά δεδομένα (εν. οικονομία και πληθωρισμό). Αυτό το είναι το “σιωπηρό” μήνυμα που λαμβάνουμε από τις αγορές, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, οι περισσότεροι παρατηρητές της ΕΚΤ θεωρούν πως το “ζάρι “για τις μειώσεις των επιτοκίων θα πέφτει σε κάθε συνεδρίαση της Τράπεζας.

Μάλιστα η ιστοσελίδα του  www.businesstimes.com.sg αναφέρει πως εάν γίνει μια μείωση κατά τέταρτο της μονάδας στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, τότε αυτό θα ανέλθει στο 3,25 %, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αναμένεται να υπάρξουν 3 επιπλέον μειώσεις έως τον Μάρτιο του 2025.

Σε κάθε περίπτωση η Λαγκάρντ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αναμένεται να μιλήσουν στη σημερινή συνεδρίαση για το ποιες θα είναι οι επόμενες μελλοντικές  κινήσεις της Τράπεζας για τα επιτόκια. Ωστόσο θα επαναλάβουν πως όλες οι αποφάσεις για το θέμα των επιτοκίων θα λαμβάνονται ξεχωριστά σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ με τα εκάστοτε δεδομένα που θα υπάρχουν για πληθωρισμό και οικονομία.

 

 

 

 

Exit mobile version