ΕΚΤ: Προσωρινή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο «βλέπουν» οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters

ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο, θα διακόψει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που έχει αρχίσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με μία ισχνή πλειοψηφία οικονομολόγων οι οποίοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι επειδή το θέμα του πληθωρισμού παραμένει «καυτό» δεν αποκλείεται οι αυξήσεις των επιτοκίων να επαναληφθούν, μέσα στο 2023.

Όπως μεταδίδει το Reuters σημειώθηκαν 9 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022. Αλλά η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άρχισε να ανοίγει το δρόμο για μια παύση λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα: «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε; Σε αυτό το σημείο δεν θα το έλεγα».

Βλέποντας την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας -ιδιαίτερα στην Γερμανία- η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι τα επόμενα στοιχεία π[ου θα πάρει η Τράπεζα θα είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές αποφάσεις και ότι είτε υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων είτε αποφασιστεί μείωση, τον Σεπτέμβριο η συγκεκριμένη απόφαση θα ήταν ίσως καθοριστική.
Στη δημοσκόπηση, οι 37 ( 53%) από τους 70 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν δεν προβλέπουν καμία κίνηση στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Αντίθετα την ίδια άποψη είχε το 47% των ερωτηθέντων σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο μήνα. Αυτό σημαίνει οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αφήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 53% αναμένει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4% κάποια στιγμή φέτος. Από τους ερωτηθέντες 33 οικονομολόγοι την τοποθετούν τον Σεπτέμβριο και τέσσερις Οκτώβριο ή Δεκέμβριο.

Αν και οι αγορές εκτιμούν σε ποσοστό 60% την πιθανότητα η ΕΚΤ να κάνει παύση τον Σεπτέμβριο, είναι διχασμένες ως προς το τι θα γίνει ως το τέλος του έτους. Ποσοστό λίγο πάνω από 50% (των αγορών) βλέπει την πιθανότητα νέας αύξησης, κατά 0,25%, ως το τέλος του 2023.

«Βλέπουμε την ΕΚΤ σε στάση αναμονής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η υποχώρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να την αναγκάσει να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος», δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στη Rabobank.

Exit mobile version