ΕΚΤ: Δήλωση-βόμβα της Σνάμπελ για τα επιτόκια-Τι λέει για τις μειώσεις

ΕΚΤ

Δήλωση- βόμβα του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του www.bloomberg.com στην εφημερίδα Nikkei η Σνάμπελ, δεν φαίνεται να δικαιολογείται μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.  Ωστόσο την ίδια στιγμή είπε πως ενδέχεται να είναι ενδεδειγμένη μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιουνίου. Σημειώνεται δε πως οι αξιωματούχοι της Τράπεζας συζητούν για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό.  Υπενθυμίζεται δε πως τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της.

Οι εκτιμήσεις των αγορών

Πάντως οι αγορές περιμένουν φέτος πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περίπου 3 μειώσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (κατά 1/4 της μονάδας η κάθε μία μείωση). Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται σήμερα στο 4%. Θα πρέπει να είναι προσεκτική η προσέγγιση μας όσον αφορά το θέμα των επιτοκίων είπε μεταξύ άλλων η Σνάμπελ και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος για να δούμε τι συμβαίνει.

Είναι πολύ νωρίς να πούμε για το τι πρόκειται να συμβεί και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων δεδομένου της πολύ υψηλής αβεβαιότητας αναφορικά με τον πορεία του πληθωρισμού αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί, όπως η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού  της Ευρωζώνης παραμένει  παρόλο που  υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.  Τα στελέχη της ΕΚΤ εστιάζουν κυρίως στο θέμα των αυξήσεων των μισθών. Πάντως αυτοί αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό και στις γεωπολιτικές απειλές μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ένταση στη Μέση Ανατολή.

 

 

 

Exit mobile version