ΕΚΤ: Δήλωση- βόμβα Λαγκάρντ για τα επιτόκια

EKT

Δήλωση- βόμβα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισέρχεται  στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ωστόσο  η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως αυτή  δεν θα είναι η τελευταία αύξηση. 

Η απόφαση

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ  αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Έτσι,  η ΕΚΤ έχει αυξήσει από τον περασμένο Ιούλιο 7 φορές τα επιτόκια της, συνολικά κατά 3,75% . Η αύξηση αυτή είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει από την έναρξη της Νομισματικής Ένωσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή η σημερινή αύξηση , είναι η μικρότερη στον τρέχοντα κύκλο, υποδηλώνει την πρόθεση της ΕΚΤ να εισέλθει στο τελικό στάδιο αυτού του επιθετικού κύκλου σύσφιξης.

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο ανθεκτικές από ότι αναμενόταν αρχικά, η ασθενής πιστωτική επέκταση και τα τελευταία αποτελέσματα της Έρευνας για τον Τραπεζικό Δανεισμό δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων αφήνουν σαφή σημάδια στην οικονομία. Και αυτές οι επιπτώσεις ήταν ισχυρότερες και υλοποιήθηκαν  με ταχύτερο ρυθμό  από ό,τι ενδεχομένως να περίμενε η ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, στα τρέχοντα επίπεδα και με δεδομένο τον καθυστερημένο αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, είναι υψηλός ο κίνδυνος κάθε πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων από εδώ να αποδειχθεί ένα λάθος πολιτικής περαιτέρω.

Σύμφωνα με την  Λαγκάρντ, η  σημερινή απόφαση  ήταν σχεδόν ομόφωνη και  σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι αυξήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα κάνουμε παύση « καθώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Δικαιολογώντας την σημερινή απόφαση η ίδια ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν παραμένουν. Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα (ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ) έκλεισε τον Απρίλιο στο 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας σημείωσε ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται ανοδικά από τη σταδιακή μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί στην πλευρά της προσφοράς.

Ειδικά στις υπηρεσίες, εξακολουθεί να ωθείται υψηλότερα και από την αυξημένη ζήτηση που προκαλεί το άνοιγμα της οικονομίας και η αύξηση των μισθών. Ειδική μνεία έκανε στις πιέσεις που προκαλούν οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι, σε ένα πλαίσιο εύρωστης αγοράς εργασίας, διεκδικούν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης που έχουν υποστεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, όμως η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε σε ορισμένους κλάδους, οι εταιρείες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση , και κυρίως η κατανάλωση παραμένει αδύναμη. Αντίθετα σημάδια δυναμισμού όπως είπε εμφανίζει ο κλάδος των υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπό το φως όσων συνέβησαν με την Credit Suisse η Kριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι Ελβετικές αρχές αντέδρασαν αποτελεσματικά, για την λύση της συγχώνευσης με την UBS , η οποία προκρίθηκε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστική αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο «επεισόδιο» δεν συνιστά τραπεζική κρίση.

 

 

 

 

Exit mobile version