Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν στη τελευταία συνεδρίασή τους (7-8 Σεπτεμβρίου) ότι πρέπει να συνεχίσουν τη νομισματική στήριξη στην οικονομία και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, με στόχο την επάνοδο του πληθωρισμού κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.
«Είναι, επομένως, κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η ιδιαίτερα ισχυρή νομισματική στήριξη, που έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις των στελεχών (της ΕΚΤ)», αναφέρουν τα πρακτικά. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να υλοποιήσει τις αγορές ομολόγων με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει και να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα, αν χρειασθεί, για να επιτύχει τον στόχο του για τη σταθερότητα των τιμών», προστίθεται.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι δεν χρειαζόταν η λήψη νέων μέτρων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και ότι έπρεπε να εστιάσουν στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των ήδη αποφασισμένων μέτρων. «Θεωρήθηκε έτσι σημαντικό να επιβεβαιωθεί η δέσμευση του Δ.Σ. για μηνιαίες αγορές ομολόγων 80 δισ. ευρώ, οι οποίες πρόκειται να γίνουν έως το τέλος του Μαρτίου 2017, ή και μετά, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Δ.Σ. δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που θα είναι συνεπής με τον στόχο», σημειώνεται.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η αλλαγή των παραμέτρων του προγράμματος αγορών ομολόγων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για την ΕΚΤ να αγοράζει τίτλους με βάση τον παραπάνω στόχο. «Τα μέλη συζήτησαν επίσης πιθανές μελλοντικές δυσκολίες αναφορικά με την ικανότητα του Ευρωσυστήματος να βρίσκει επαρκή επιλέξιμα για αγορά ομόλογα στην αγορά, με βάση το πρόγραμμα (APP) και υποβλήθηκε αίτημα στις σχετικές επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν περαιτέρω τις εναλλακτικές επιλογές για να διασφαλισθεί η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος».
Στην εισήγησή του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ανέφερε ότι το συνολικό μέγεθος του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος είχε φθάσει στα 3,35 τρισ. ευρώ, ξεπερνώντας το υψηλό επίπεδο των 3,1 τρισ. ευρώ του Ιουλίου 2012. «Ενώ η εφαρμογή του APP συνέχιζε να προχωρεί ομαλά, η σημερινή συγκυρία των επιτοκίων θέτει αυξανόμενα προβλήματα για την εφαρμογή του στο μέλλον», δήλωσε ο Κερέ.