ΕΚΤ: Ανοίγει “παράθυρο” η Λαγκάρντ για επιπλέον αύξηση στα επιτόκια πέραν της προγραμματισμένης

ΕΚΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση στα επιτόκια πέραν αυτής (κατά μισής μονάδας ) που έχει προγραμματιστεί να γίνει σε διάστημα 2 εβδομάδων άφησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της Ισπανίας ” Espejo Publico “.

Σύμφωνα με το www.theedgemarkets.com, που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg η κ. Λαγκάρντ είπε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική των επιτοκίων χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Το πόσο θα αυξάνονται τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση δεν μπορούμε να το πούμε αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε.

Επίσης επεσήμανε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση που θα αποφασίσει μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης . Οι επενδυτές εκτιμούν πως το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 4% από  2,5% που βρίσκεται τώρα.

 Για το τερματικό επιτόκιο

Επίσης ρωτήθηκε για το τερματικό επιτόκιο. «Η πραγματική απάντηση είναι ότι αυτό θα καθαριστεί από τα δεδομένα  που θα έχουμε. Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε επίπεδα που θα περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν θα  μπορούν να μειωθούν μέχρι να επιστρέψει  ο πληθωρισμός στον στόχο που έχουμε θέσει», είπε. «Αυτό που είναι πολύ σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%,»  τόνισε με έμφαση η Λαγκάρντ.

Τέλος μίλησε και για την οικονομία της Ευρωζώνης. Όπως είπε η Λαγκάρντ, αυτή θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση φέτος.

 

 

Exit mobile version